19 процедури срещу България за нарушения в областта на екологията висят в Европейския съд

Емил Димитров

Емил Димитров

Срещу България в съда на ЕС има 19 висящи процедури в областта на околната среда, каза днес в рамките на парламентарния контрол ресорният министър Емил Димитров. Той поясни, че 11 от тях са на първия етап на досъдебната фаза - официално уведомително писмо, съобщава "Дневник".

Най-много от процедурите - 6 са за нетранспониране в срок на директиви на ЕС, като по една от тях се докладвали на ЕС, че процесът е приключил и се очаква нейното закриване.

В съдебната фаза се намират две процедури - в областта на качеството на атмосферния въздух и политиката за околната среда. По тях съдебните производства пред съда на ЕС са все още висящи, като няма произнасяне към настоящия момент.

По две наказателни процедури има постановени установителни решения на съда на ЕС. Става въпрос за делата за Калиакра и рекултивацията на старите депа за отпадъци, каза Димитров и допълни, че България периодично докладва пред ЕК за напредъка по изпълнението на ангажиментите.

Второ дело заради мръсния въздух

По една от наказателните процедури предстои завеждане на второ дело пред съда и искане за налагане на финансови санкции. Това е процедурата, свързана с превишаване на стойностите на фините прахови частици, посочи Емил Димитров.

Министърът уточни, че процедурите, които се намират на най-напреднал етап и по които България вече е осъдена, са такива, започнали в периода на първите години след членството на България в ЕС и изискват значително време и финансови средства за привеждане в съответствие на изискванията на европейското законодателство.
Димитров подчерта, че в секторите, в които са най-тежките наказателни процедури - качеството на атмосферния въздух, НАТУРА 2000 и проблема с отпадъците, освен срещу България, ЕК е започнала наказателни процедури срещу почти всички държави-членки.

"Това на практика показва системен проблем с постигането на изискванията на европейското законодателство в областта на околната среда в целия ЕС. Непрекъснато се променят изискванията, непрекъснато се завишават нормите и ние трябва да догонваме. Тези, които сме новоприсъединилите се, разполагаме с много по-малко средства и ни е по-трудно да го направим", обобщи екоминистърът.

В началото на експозето си Емил Димитров подчерта, че от пълноправното членство на България в ЕС са започнали общо 102 наказателни процедури в областта на околната среда, като 83 са закрити, поради изпълнение на ангажиментите на страната и отстраняване на нарушенията.