В Северна Македония работят по лекарство срещу COVID-19

В Северна Македония започват експериментална комбинирана терапия с лекарство за малария и антибиотици- което сега ще бъде изпитано и ще стане ясно дали е ефективно при лечението на COVID-19 - , предава скопската телевизия "Сител".

Министърът на здравеопазването Венко Филипче информира, че на по-късен етап на всички заразени с COVID-19 в Македония може да получат лекарството, но първо ще се правят кардиологични прегледи, т.е. ЕКГ, след което лекарите ще определят дали пациентите ще могат да го приемат без странични ефекти.

"Призовавам всички граждани да не (приемат лекарството засега). Тази терапия не е предназначена още дори за пациентите, диагностицирани с тежка или умерена клинична картина", каза здравният министър Венко Филипче.

Комбинираната експериментална терапия ще се прилага само в болничните заведения, а Министерството на здравеопазването на този етап планира тя да бъде изпробвана и на хората, които се лекуват у дома си и имат право на специален транспорт до съответното здравно заведение.