В Украйна ползват българите за руска пропаганда – заменят съветските с руски паметници

Целта е да напомнят на нашето малцинство в Болград, че трябва да са вечно благодарни на руснаците

Паметника на руския генерал, снимка: Gagauzinfo.md

Паметника на руския генерал, снимка: Gagauzinfo.md

Българската общност в Украйна е подложена на поредната опасна руска хибридна пропаганда. Нашите сънародници се използват за прокарване и налагане на руски идеи и герои. За това свидетелства и откритият само преди дни в центъра на Болград, Одеска област паметник на царския руски генерал Иван Инзов. За това съобщава Укринформ. Скулптор е Александра Токарева, а бюстът на Инзов е поставен на постамент, на който преди това се е извисявала статуя на Ленин.

Българите в тази част на Украйна тачат Инзов. Възприемат го като закрилник, който е отстоявал интересите им по време на Руската империя. Издействал им е различни права и свободи, статут на колонизатори с всички произтичащи от това "благинки". Но все пак става подозрително, че за кратко време това е втори паметник на руския генерал  в района. Повод за съмненията на сънародниците ни дава и фактът, че фондът, който реализира поставянето на паметника е ръководен от депутата с български произход Антон Кисе, член на групата на партия " Видродження". Кисе е и президента на Асоциацията на българите в Украйна, но е проруски настроен.

За него Сергей Висоцки - депутат във Върховния съвет на Украйна, от партията "Народен фронт" казва: Антон Киссе, се представя за защитник на интересите на българите, но е проруски политик, а хората му са били разследвани във връзка със опита за създаване на т.нар. Бесарабска народна република. Става дума за специална руска операция, според която част от Одеска област е трябвало да бъде отделена от Украйна. Висоцки счита, че Антон Кисе просто маскира проруските си позиции с фиктивна защитата на българите позиции в Украйна.

След поставянето на втори паметник на Инзов украинците са възмутени, а коментарите в социалната мрежа са негативни. Много от младите дори не знаят кой е руският генерал, но нямат обяснение и защо  Кисе и фондът му нехаят за популяризирането на българските възрожденци и патриоти.

Соня Димитрова-Мартинюк смята, че под претекст, че се увековечава благодетел на българското малцинство, се прокарва руска пропаганда и политика, която има съвсем конкретна цел - да напомня на българите в Украйна, че трябва да са благодарни на руснаците - освободители и закрилници, и на Руската федерация като наследник на имперска Русия.