В Украйна започва подготовка за поход до Крим

Инициативата е на Меджлиса на кримскотатарския народ

Рефат Чубаров, снимка: РИА Новости

Рефат Чубаров, снимка: РИА Новости

"Меджлисът на кримскотатарския народ" ще организира поход до Крим. Това съобщи лидерът ѝ Рефат Чубаров, съобщава Интерфакс-Украйна.

Активистите на забранената в Русия организация пое инициативата да подготви международна кампания „Мир срещу насилието и окупацията. Марш на достойнството “, каза Чубаров на пресконференция в Киев. Пешеходното шествие тръгва от континентална Украйна до полуостров Крим. „Днес незаконните кордони са разположени между Украйна и Крим. И ние ще отидем в дома си“, каза Чубаров. Датата на шествието ще бъде определена по-късно. 

Целта на акцията е да помогне на ООН, Европейския съюз, ОССЕ и други международни структури да изпълнят своите решения в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и по този начин да осигурят правата на кримските татари, украинци и всички граждани на Украйна на полуострова, обясни Чубаров. Той допълни, че международните организации може да нямат достатъчно воля за това. Организацията ще се обръща към чужди държави, съдии на Международния съд на ООН, евродепутати и членове на други структури.