Вижте кои въглехидрати в умерени количества увеличат дълголетието

Списък на полезни въглехидрати, които могат да ви помогнат да отслабнете

Яденето на някои въглехидрати, но не прекалено много, може да ви помогне да бъдете по-здрави. Въпреки новите проучвания и хитови нисковъглехидратни диети, трябва да знаете, че въглехидратите са жизнено необходими за вашия организъм.

Ново прочуване показва, че въглехидрати в умерени количества може да са най-подходящи за увеличаване на дълголетието. 

Диети с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат на хората да намалят теглото си в краткосрочен план, но дългосрочните здравни ефекти на диетите са по-малко ясни. В това хранене има значение източникът на протеини и мазнини. Диети, които включват заместване на въглехидрати с протеини и мазнини от животински източници, включително говеждо, агнешко, свинско, пилешко и сирене, са свързани с по-голям риск. Винаги гледайте, в дневното ви меню да присъстват поне 30 % въглехидрат, разбира се не набавен от шоколад и тесто.

Консумирайте повече зеленчуци, бобови растения и ядки. Не изключвайте напълно хляба и вкарвайте в менюто си зърнени култури. Парченце черен шоколад също би ви помогнало за нивата на серотонина и вашето щастие.

Най-важното нещо, което трябва да запомните за въглехидратите, е, че те ни дават енергия. Дори мазнините и протеините не могат да се метаболизират без тях. 

Ето 7 храни, които можете да ядете:

1. Нахут

Нахутът съдържат протеин и много незаменими аминокиселини, които са отговорни за добрия метаболизъм. И фибрите помагат да се контролира количеството храна, която ядем.

Нахутът се добавя в зеленчукови супи, подправки и зехтин. Хумусът, едно от най-известните арабски ястия, е направен от пюре от нахут.

За да отслабнете по-бързо, специалистите по хранене препоръчват продуктите с високо съдържание на наситени мазнини да се заменят с нахут.

2. Царевица

Протеините и витамините, съдържащи се в царевицата, ни помагат да имаме здрава кожа, коса и нокти, да допринесем за изгарянето на мазнините и да получим фибри, които стимулират работата на червата.

Интересен факт: Ако смесвате царевица с боб, можете да направите процеса на отслабване по-ефективен, защото и двата продукта съдържат устойчиво нишесте, въглехидрати, които успокояват храносмилането и подобряват метаболизма.

3. Паста

Пълнозърнести тестени изделия е един от основните продукти в този списък. Тази паста съдържа сложни въглехидрати, които ни предоставят енергия и почистват нашето тяло от токсини.

Пастата перфектно се комбинира със зеленчуци. 

4. Зелен боб и аспержи

Зеленият боб съдържат калий, който укрепва мускулите и нормализира работата на червата. Зеленият боб е силно препоръчителен за хора, които не ядат месо, защото съдържа огромно количество растителни протеини. Този нискокалоричен продукт е много популярен сред хората, които искат да отслабнат, поради подхранващите си свойства, които ни карат да се чувстваме сити.

Аспержите имат същите предимства. Те съдържат фибри, големи количества витамини, помагат за понижаване на високото кръвно налягане, почистват токсините и стимулират работата на сърцето.

5. Гъби

Въпреки че гъбите са много хранителни, те не съдържат много калории. Аминокиселини, фосфор, натрий, калий, витамини В, С и D правят гъбите много здравословни. Фибрите и протеините ни позволяват да задоволим глада си по-бързо. 

6. Ориз

Дивият ориз се счита за един от най-здравословните продукти. Дивият ориз съдържа малък брой калории, огромно количество фибри, протеини и триптофан, аминокиселина, която служи като естествен успокоител. Този ориз ни засища много бързо.

Препоръчително е да ядете див ориз с други продукти, защото е много тежък. Добавете малко див ориз към бял или кафяв ориз, за да направите добре балансирано хранене.

7. Картофи

Дали картофите са здравословни за консумация е един от най-спорните въпроси в диетологията. Е, тяхната вредност е много преувеличена. Всъщност, картофите съдържат по-малко нишесте от тестени изделия и някои зърнени храни.

Но начина на готвене е това, което наистина има значение. Картофи, изпечени със зеленчуци и зехтин или варени картофи, няма да повлияят на тялото ви, защото такива ястия запазват полезните елементи. Препоръчваме да спрете да консумирате масло и месо с картофи (особено пържени).