Валентин Николов: Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”

Реакторите са български, но технологията е руска, обясни председателят на енергийната комисия

Валентин Николов

Валентин Николов

Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”, защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска, заяви Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента, в предаването “Лице в лице” по бТВ. Със стартирането на АЕЦ "Белене” и влизането на НЕК в нея това ще доведе до положителното развитие на Националната електрическа компания, добави той.

По думите му, с много малко се е увеличило потреблението на електроенергия през последните години. Той съобщи, че е бил на две конференции в Русия и Абу Даби, и всички работят върху диверсификацията на своята енергетика.

По думите му ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът.

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, каза Николов. По думите му след 10-20 години ще имаме нужда от нова базова мощност.

Има истински инвеститори за АЕЦ “Белене” - едни от най-големите копмании, които работят в света, каза той.

Обединените арабски емирства, където петролът им е безплатен, си правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, коментира той.

Николов даде и пример с Италия, която пък е избрала да няма ядрена централа, но внася голяма част от електроенергията си.