Валери Симеонов: Можем да помогнем на нашия туризъм, но не по схемата 60/40

Трябва да се мисли как да се запази персоналът, заяви зам.-председателят на Народното събрание

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Ще настояваме да се въведе текст, по желание на гражданите да им се даде възможност да изберат генерик на предписаното лекарство от рецептата им. Така ще им спестим част от разходите им. Това правило го има в много други страни като Германия. Това заяви председателят на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов в ефира на Нова телевизия. Генерикът е лекарство, за което е изтекъл лицензионния период и това го прави евтино, но ефективно.  Това е евтино лекарство с доказана ефективност, посочи още Симеонов. 

По думите му голяма част от лекарите са финансово мотивирани да предписват по-скъпи лекарства.

"България, Малта и Австрия са трите държави в Европа, които са лишени от правото да избират генерици. Нашата политика е да се даде възможност на по-бедните хора да избират", подчерта още той.

Що се отнася до предстоящия летен туристически сезон, той заяви: Положението по морето не е розово. Можем да помогнем на нашия туризъм - финансово, но не по схемата 60/40. Трябва да пренасочим вътрешния пазар към нашите фирми. Трябва да се мисли как в туризма да се запази персоналът.