Валери Симеонов подготвя нови законопроекти в областта на хазарта

Предложението на БСП за тотална забрана на рекламата за хазарта беше недодялано, заяви зам.-председателят на НС

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Това е едно недодялано предложение от страна на БСП – недодялано повторение на нашето предложение от 2018 година. Това каза председателят на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов по повод предложението на БСП рекламата на хазарт да бъде изцяло забранена, което днес беше отхвърлено от Комисията по бюджет и финанси, предаде Novini.bg.

БСП пропускат това, че в предложението за промяна на Закона за хазарта от 2018 година ние предвидихме да има възможност спортните клубове да рекламират непряко или да получават пари от операторите на лотарийни игри, в случая от Българския спортен тотализатор. Ако се забрани тотално цялата реклама, те няма да могат да имат възможността да бъдат спонсорирани, ще отпаднат и възможностите да се рекламира българското тото по стадионите, ще се насочи голяма част от хазарта към съседните държави, които ще продължат да извършват такива лотарийни игри. Знаете, че когато има голям джакпот, всички бягат в Румъния, Сърбия или Гърция, или обратно – от Румъния идват в България. Мисля, че на този етап по-добре би било да дадем възможност на спортните клубове да извършват непряка реклама. Само заради това – иначе аз съм на същата позиция, че рекламата трябва да бъде драстично ограничена. Каквото зависи от нас, ще го направим, за да няма толкова масирана реклама, заяви Симеонов.

С приетото решение фактически се позволява това, което законът повелява – да се извършва непряка реклама на лотарията на Българския спортен тотализатор. В резултат на рекламата ще има постъпления, които ще отиват в държавата. Става въпрос за може би над 1 млрд. лева годишно, поясни лидерът на НФСБ.

Той разкри, че подготвя нови законопроекти в областта на хазарта. Идеята ми е да се удари по казината – казината са прекалено много, бинго залите също са прекалено много. Всички тези форми на залагания в закрити помещения трябва да бъдат ограничени и да бъдат изтеглени само по границите или в големите курорти, заяви Валери Симеонов.

Припомняме, че днес следобед Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта, като предложението на БСП за тотална забрана за реклама на хазарт беше отхвърлено.