Валери Жаблянов: Една госпожа без политическа култура иска да управлява държавата

Нинова унищожава собствените си политически авторитети, партийния си капитал

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Избори в БСП нямаше, както нямаше и избор на Национален съвет на конгреса. Това заяви в "Лице в лице" по бТВ Валери Жаблянов. "Нормално ли е 113 души да се избират до 9 часа сутринта?", попита той.

Няма никакво демократични стандарти, които да се покриват от така наречените избори в БСП. Изборът по време на конгреса беше естествено продължение на прекия избор на председателя. Как може да има избор без прозрачно финансиране, без избирателни списъци, с разнасяне из България с превозни средства на картонени кутии, и в същото време председателката на партията настоява за машинно гласуване в държавата. Такова лицемерия трябва да бъде прекратено в политиката, заяви Жаблянов. 

"Погледнете избраните. Над 400 гласа имат колеги, другари от партията, които са  абсолютно непознати в политически смисъл. Как се събират 400 гласа от делегати на конгреса за лице, което никой не познава как ще изглежда в политиката. Сериозна загадка. Как президентът на ПЕС и бивш министър-председател остава извън ръководния орган? Що за европейско лице на Нинова? Как ще каните младите хора в Европа да се върнат в България, а президентът на партията на европейските социалисти го изхвърляте от ръководните органи и да твърдите, че сте европейска партия. Това е ужасяващо лицемерие. Това е скандално, недопустимо, това е липса на политическа култура. Тук не говорим за идеология. Това е демонстрация на липса на политическа култура. И същата тази госпожа претендира утре да управлява държавата. Е, кой ще повери на подобна политическа практика държавната власт?

За да има избор, трябва да има демократични стандарти, ясно финансиране, тайна на вода, равнопоставеност на кандидатите, информиран избор - нито едно от тези условия не беше налице.

БСП се движи в едно състояние на вътрешна конфронтация, в унищожаване на собствените си политически авторитети, на партийния си капитал. БСП отслабва с всяко разделение през последните години. Отслабна с напускането на Първанов, както и с другите разделения преди това.