Вандалщина върху Белоградчишките скали, министър Банов разпореди спешна проверка

Сигнали в медиите и острата реакция на Вежди Рашидов накара културното министерство да се самосезира по скандалния случай

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка. Това съобщиха от Министерството на културата.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство, ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик, допълниха от ведомството, се казва в съобщението.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов вчера призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен.

Гневът на Рашидов бе предизвикан от недопустимата намеса на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

"Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", категоричен е председателят на комисията.

Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата.