Външната комисия в НС прие проекта на Христо Иванов за РСМ

В комисията беше извикана министър Теодора Генчовска.

Предложеното от лидера на „Демократична България“ Христо Иванов проекторешение за урегулиране на отношенията между София и Скопие беше прието с гласовете на ГЕРБ и ДПС от Комисията по външна политика, предаде репортер на БГНЕС.

Проекторешението беше подкрепено от 11 депутати. Документът, който беше гласуван, стъпи и на предложенията, направени в проекта на ГЕРБ.

Утре проекторешението трябва да бъде вкарано в дневния ред на работата на Народното събрание, ако „Продължаваме промяната“ не направят проблем.

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и немското. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя посочи, че Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РСМ може би ще бъде валидно до края на френското председателство. „Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство“, добави Генчовска.

Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.

„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза Даниел Митов.

Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документ. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка е да се подпише протокола“, уточни външният министър в оставка.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя. Захариева обвини депутатите от ПП, че тупат топката и бавят обсъждането на трите проекта, за да не могат да влязат утре на заседание на НС. Тя беше подкрепена от депутата от ДПС Станислав Анастасов.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ се обявиха срещу приемането на предложенията, защото според тях те не отговарят на националните интереси на България.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС