Външният министър на Украйна отмени визита в Съвета на Европа заради решението за Русия

Комитетът на министрите прие по-рано решение, което отваря пътя за завръщането на Русия в ПАСЕ

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин няма да отиде на министерското заседание на Съвета на Европа (СЕ) в Хелзинки заради решението за Русия, съобщи постоянният представител на страната в организацията Дмитрий Кулеба, предава РИА Новости.
По-рано Комитетът на министрите на Съвета на Европа прие решение, което отваря пътя за завръщането на Русия в ПАСЕ. Очаква се на годишната сесия на комисията, която ще се проведе на 16-17 май във финландската столица, тази инициатива да бъде одобрена най-накрая, без никакви промени и дискусии.
„Министърът вече е отменил посещението си в Хелзинки и за първи път от много години Украйна няма да бъде представена на нивото на министри“, цитира Кулеба вестник „Европейская правда“.
Той също така не изключи, че ако Русия се върне в ПАСЕ, „Украйна значително ще преразгледа обхвата на сътрудничеството си със Съвета на Европа като институция, която е загубила доверието към себе си“.
По-рано Климкин заяви, че Киев няма да изпълни Споразумението от Минск в случай на възстановяване на правата на Москва в асамблеята.