Върнаха в гръцки затвор БГ Ескобар, чакат го 21 години решетки

На Огнян Атанасов ще бъдат повдигнати нови обвинения за трафик на наркотици

Огнян Атанасов

Огнян Атанасов

Прочутият наркодилър Огнян Атанасов се връща в гръцки затвор 21 години след бягството си.

Нареченият от полицаите “българският Ескобар” и “фантомът на долината на Струма” беше отведен в петък следобед пред апелативния прокурор на Солун, с което се изпълняват 5 от 7-те заповеди за арест, издадени срещу него от гръцкото правосъдие. Атанасов ще се изправи пред нови обвинения за престъпления, разкрити след бягството му от затвора в Касандра, Халкидики, през 1990 г., пише гръцкият в. “Катимерини”.

Не е ясно дали, след като приключат новите дела, наркотрафикантът ще излежи и оставащото време от първата му присъда.
Огнян Атанасов е съден у нас за трафик на хора през границата с Гърция в началото на 90-те г., после се захваща с дрога. Верен съдружник му става Васил Маникатов от Сандански. И двамата са хванати край Серес. През 1995 г. 56-годишният българин получава 18 г. затвор за трафик на 2,5 кг хероин. Заедно с Маникатов успяват да избягат през 1998 г.

Известно време Атанасов се укрива, след което се връща в родното си село Тополница. Обявява, че е чист като сълза и се захваща с отглеждане на тополи за дървен материал.

Делата срещу него се точат и обикалят българските съдилища. През август 2010 г. българските власти дават положителен отговор на гръцките заповеди за задържането му.

На 16 януари 2019 г. село Тополница осъмна блокирано от жандармерия. Претърсена беше къщата на Огнян Атанасов и още 6 имота на негови съседи и работници в оранжериите на баща му. “Българският Ескобар” беше арестуван, а заповедта за екстрадицията му в Гърция - изпълнена.