ВАС отказа да сезира КС по сигнал на Иванчева срещу Пеевски и Карадайъ

Сигналът се отнася до законността на избора на евродепутатите от ДПС

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд във във връзка с постъпила жалба от Десислава Иванчева, касаеща законността на избора на евродепутатите от ДПС.

Решението на пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 присъствали. Иванчева оспори избора на Атидже Байрямова Алиева-Вели и Искра Димитрова Михайлова-Коларова, който беше потвърден от ЦИК.

Припомняме, че гореизброените станаха евродепутати, след като Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от постовете си.

Според Иванчева това е нарушение на на чл. 57, ал. 2 от Конституцията - не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Иванчева счита, че зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.