ВАС прекрати делото за бонусите в съдебната система

Правилата, с които се определят, не са нито нормативен акт, нито общ административен акт, изтъкват върховните съдии

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на петима съдии срещу правилата за определяне на допълнителните трудови възнаграждения в системата в частта, в която забраняват да бъдат давани премии на магистратите, срещу които има висящи дисциплинарни производства. Съдът прекрати делото като определението за това може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

През декември 2019 г. Мирослав Петров, Иванка Болгурова и Мария Иванова от Софийския районен съд (СРС) и Александър Ангелов и Любка Голакова от Софийския градски съд (СГС) атакуваха във ВАС правилата, като в жалбата си отбелязаха, че тази забрана нарушава редица принципи. Например, че никой не може да бъде третиран като наказан, преди да му бъде наложено наказание по надлежния ред. Нарушени са и презумпцията за добросъвестно изпълнение на служебните задължения, и принципът за изплащане на дължимо допълнително трудово възнаграждение, и др., съобщава "Лекс".

Срещу всички тях има образувани дисциплинарни производства, които до момента не са приключили окончателно. Някои са висящи от две години и половина.

Става дума за правилата за определяне на бонусите, които бяха приети от Висшия съдебен съвет на 21 ноември 2019 г. В тях се изброява в кои хипотези не се изплащат допълнителни трудови възнаграждения като едно от тях е при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“ и при висящо дисциплинарно производство до приключването му. Това е новост в правилата, защото в предишната разпоредба беше дадена възможност на ръководителите да преценят дали да определят, или не премии на съдиите и прокурорите, срещу които има неприключили дисциплинарки.

В жалбата си до ВАС петимата изтъкнаха, че в правилата магистратите с висящи дисциплинарки са приравнени на тези, срещу които вече има влязло в сила наказание и на осъдените за умишлени престъпления.

Тричленен състав на Върховния административен съд – Георги Георгиев (председател), Тодор Тодоров (докладчик) и Стела Динчева, обаче отхвърлят жалбата.

Съдът изтъква, че правилата са приети на основание Наредбата за структурата и организацията на работната заплата и уреждат реда, начина и източниците на средства за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати.