Васко Начев: Следващите три зими ще бъдем в днешната ситуация, не може да разчитаме на компенсации

Васко Начев

Васко Начев

Мерките са глътка въздух както за бизнеса, така и за битовия потребител. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Антон Иванов каза, че лятото се очаква спад на цените на електрическата енергия, но все пак те ще останат по-високи от това, на което сме свикнали.

По темата с цените на горивата Начев коментира: “Не бих се съгласил, че следващите месеци цените ще вървят много нагоре. Точно обратното, видяхме, че цената на нефта отиде 86 долара за барел. Цената на петрола ще се движи от 85 долара. Дистрибуторите побързаха да бъдат в час с актуалната цена на нефта. Цените са достатъчно високи и към днешна дата, за да наблюдаваме по бензиностанциите нарастване на цените на бензина и дизела”.

Според Начев ще има компании, които ще се наложи да затворят: “Не можем до безкрайност да разчитаме на компенсации. Следващите три зими ще бъдем в подобна ситуация”. По думите му до грантове достигат хората, които не са най-нуждаещи се, а правителството трябва да намери по-гъвкава форма.

“Трябва да забравим за 2020 г. Тя не би се повторила, затова не бива да си прави разчетите на нея”, допълни той.