Във Великобритания обявиха национален траур

Във Великобритания обявиха национален траур по повод смъртта на съпруга на кралица Елизабет II, херцог Филип Единбургски. Държавните знамена бяха свалени наполовина, предават средствата за масова информация на Острова.

Цялата последователност от действия в случай на смърт на принц Филип е описана в план с кодово име „Операция Форт Бридж“. Това е името на моста край източното крайбрежие на Шотландия, свързващ Единбург с региона Файф.

Лорд Чембърлейн, бившият шеф на контраразузнаването на MI5 Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще се консултират с Нейно Величество относно желанията й за погребението на съпруга й. Националният траур ще бъде в сила до погребението. Според одобрения план британските знамена са спуснати, от всички депутати се очаква да носят черни ленти на ръкавите си, а ако са от силния пол – и черни вратовръзки. Предполага се, че Нейно Величество няма да изпълнява служебните си задължения по време на траура. Това означава, че не може да се приемат закони в страната.

Като съпруга на суверена, принц Филип има право на държавно погребение. Самият той обаче преди това се обяви в подкрепа на това церемонията да бъде по-лична, „по-малко обезпокоителна“ и да бъде проведена на военна база в параклиса на територията на замъка Уиндзор. Мястото на погребението ще бъде гробището на британското кралско семейство - гробницата край Фрогмор в Уиндзор. Останките на кралица Виктория (1819-1901), съпругът й принц Алберт (1819-1861) и чичо на Елизабет II, както и абдикиралият от трона крал Едуард VIII (1894-1972) са положение в същия Кралски мавзолей.

Смъртта на херцога на Единбург на 99-годишна възраст беше обявена в петък около обяд. „С дълбока тъга Нейно величество кралицата съобщава за смъртта на любимия си съпруг, Негово високопревъзходителство принц Филип, херцог на Единбург. Негово кралско величество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.