Петролният възход на Норвегия

Нов силен тласък в Северно море, невиждан от години

Възходът на Норвегия с огромното ново петролно находище в Северно море е готов да даде на продукцията нов силен тласък, невиждан от години.

Johan Sverdrup, което е едно от петте най-големи морски нефтени находища, откривани във водите на Норвегия в Северно море, получи зелена светлина за започване на производство. Операторът Equinor е готов да започне да добива суровия петрол още през следващия месец.

В рамките на следващата година находището ще предостави най-голямото увеличение на производството на петрол за Норвегия след 80-те години на миналия век. И докато това са добри новини за Норвегия, Северно море ще трябва да се бори с намаляването на доставките от други, "по-зрели" находища, от които се добива суровина още от 70-те години.

Проблемът на производителите там е, че те просто нямат друг избор, който да ги доближава до мащаба на този на Sverdrup. Следващото най-голямо находище, което трябва да влезе в експлоатация до края на 2020 година, е Martin Linge. То също ще бъде част от трубопровода на Equinor, но бледнее в сравнение с Sverdrup.

"С включването на Sverdrup виждаме увеличение на производството в близко бъдеще. Без него производството би застояло", тълкува анализаторът от Rystad Energy Соня Буду.

Мащабът на Sverdrup ще рефлектира в количеството на резервите. Базираната в Единбург Wood Mackenzie прогнозира огромно увеличение на резервите, въвеждани в производство през тази година, което се дължи главно на Sverdrup. Находището има капацитета за около 60% от тазгодишние 4,2 милиарда барела.

Норвегия и Великобритания са най-големите производители в Северно море. Докато Sverdrup ще стимулира растежа на производството в Норвегия, доставките в САЩ ще намалеят през следващото десетилетие, тъй като производството в зрели полета намалява, включително Buzzard, Golden Eagle и Elgin.

Следващото най-голямо поле, по което трябва да се започне работа, е Bentley. Според Energy Aspects производството ще бъде коколо 60 000 барела на ден. Това просто оабче е частица от размера на Sverdrup, който ще доставя 440 000 барела на ден в първата си фаза, нараствайки още повече през следващото десетилетие, след като вторият етап приключи. И все пак, когато Sverdrup свърши, произоводството на Норвегия логично ще спадне.

Източник: https://money.bg