Възпитаници на Английската гимназия в Пловдив празнуват днес 60-годишен юбилей

Възпитаници на елитното училище са Жан Виденов, Гергана Паси, Сотир Цацаров и други видни политици, журналисти и общественици

снимка: Дарик

снимка: Дарик

60-годишният юбилей на  ЕГ „Пловдив“ събра днес над 500 бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на най-елитната гимназия в града под тепетата. Големият купон на всички випуски от преди 6 десетилетия е тази вечер в палата № 14 на Международен панаир Пловдив от 20:00 ч.

Честванията започнаха от сутринта с концерт на Античния театър и ще продължат следобед с посещение на Семинарията или Новата гимназия, среща с духовия оркестър и презентация на Виртуалния музей. 

Известното пловдивско училище е основано през 1958 г. като „Смесена гимназия с преподаване на английски език“, откъдето по-късно получава и известното си име „Английската“ гимназия. Езикова гимназия „Пловдив“ е водеща по успех сред всички училища в страната, а учениците ѝ не веднъж са били първенци на национални и европейски олимпиади. В момента в ЕГ „Пловдив“ се обучават над 1300 ученици, разпределени в 10 паралелки и два езикови профила.

Сред най-известните личности, завършили елитното школо, са премиерът на България Жан Виденов (1995-1997г.), бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси, сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев, журналистът Иван Бедров и други видни политици, журналисти и общественици. 

Очаква се тази нощ до ранни зори заедно да танцуват възпитаници от 18 до 70-годишна възраст. Както обича да казва настоящият директор на гимназията Николай Радев – „няма бивши учители и ученици на ЕГ „Пловдив“.