Вдигат внушителен паметник на ген. Вазов на скулптора Борис Борисов

ген. Владимир Вазов

ген. Владимир Вазов

Внушителната фигура на кон от древната порода Ахал Текинец е една от последните творби на великотърновския скулптор Борис Борисов. Фигурата е в реални размери и пресъздава в детайли силата и красотата на жребеца. Ахалтекинецът спада към групата на пустинните коне, а породата е отгледана на територията на съвременен Туркменистан преди около 5000 г. “Конете от тази порода имат изключително интересна окраска, козината им е къса и изключително лъскава, преливаща в сребристо-златни нюанси. В Централна Азия наричат ахалтекинеца “небесният кон”, разказва Борис Борисов. Скулптурата не е направена по поръчка и позволява да бъде включена в композиция. Работата по нея продължава около два месеца съвместно със скулпторите Константин Константинов и Деян Тодоров, като още толкова ще са необходими, докато бъде отлята от месинг, за да придобие завършен вид.

Сред проектите, върху които работи Борис Борисов, е бюст-паметник на ген. Владимир Вазов, който освен като победителя от битката при Дойран е известен и като един от най-успешните кметове на София. Бележитият българин е първият генерал кмет на столицата и по време на неговото управление от 1926 до 1932 г. занемареният следвоенен град се превръща в истинска европейска столица с модерна инфраструктура. Проектът за триметровия монумент е разработен съвместно с арх. Пламен Цанев. Той ще бъде поставен в т. нар. генералска алея в “Борисовата градина” в София. Бюстът ще е от бронз, поставен върху масивен гранит. “Решихме да го направим по класически начин и да бъде с цивилни дрехи, за да се акцентира върху това, че освен генерал е бил и кмет на столицата”, подчертава скулпторът.

Това не е първият монумент, овековечаващ ген. Вазов. През ноември миналата година в Плевен беше открит паметник на Девета пехотна плевенска дивизия на централния площад в града, която също е дело на скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и Деян Тодоров. Централно място в композицията заема фигурата на ген. Владимир Вазов, която е с височина 3,7 м. Около нея на специални постаменти са разположени още четири войнишки фигури – на знаменосец, пехотинец, тръбач и щурмовак, като всяка е висока 2,3 м. Около четири месеца е продължила работата по петте фигури, които са излети в леярната на Марин Марков в София. Паметници на редица бележити българи е изваял през годините търновският скулптор. Негово дело са монументът на цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, на Алеко Константинов в центъра на София. Той е автор и на паметника в цял ръст на бележития политик и банкер Атанас Буров, открит през май миналата година в Г. Оряховица.

Преди три години търновският скулптор заедно с арх. Пламен Цанев спечелиха конкурса за изработването и изграждането на бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън. Монументът беше поставен в Южния парк в София, а от американското посолство толкова харесали творбата, че възложили изработването на още два паметника. Единият заминава за градче, намиращо се до ранчото на бившия американски президент в Калифорния, а другият за Лондон. Най-голямото признание за труда му идва от някогашния главен прокурор от времето на Рейгън, който при срещата си със скулптора в София споделил, че това е най-добрият паметник на бившия президент, който някога е виждал, разказва неговият автор. Над 60 силиконови фигури на знакови исторически и популярни личности оживяват в Ретро музея във Варна. Всички те са дело на Борис Борисов и неговия екип, в който участва и художничката Галина Христова. Първите творби, които творческият тандем създава, са 28-те скулптурни фигури на царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство в Мултимедийния посетителски център във В. Търново. Той е едно от любимите места за туристите в старата столица, които не пропускат възможността да се снимат с фигурите на цар Калоян, Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина.

След историческите личности търновският екип получава поръчка за изработването на силиконови фигури за Ретро музея във Варна, създаден от бизнесмена Цветан Атанасов. “Той е колекционер на соц. коли и отначало искаше да направим партийни лидери като Чаушеску например, но след това осъзна, че интересът към тях е много слаб, тъй като много от младите хора дори не знаят кои са. Затова преминахме към популярните артисти от близкото минало като Емил Димитров, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Невена Коканова, Петър Слабаков, Велко Кънев, Георги Парцалев”, връща лентата назад Борис Борисов. В Ретро музея са експонирани още Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро, Ленин, Сталин и др.

След дебюта на фигурите зад граница се появяват и холивудските звезди Ал Пачино, Робърт де Ниро, Антъни Хопкинс, Джулия Робъртс, Миг Джагър, Адел, Джъстин Бийбър, Бионсе, както и футболната звезда Лео Меси. Сред атракциите във варненския музей е и фигурата на премиера Бойко Борисов, която е намерила място между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Изработката на всяка една фигура изисква не само много работа, но и изключителна прецизност, за да се вдъхне живот и да се улови характерът на съответната личност. Художничката Галина Христова е човекът, който тонира по подходящ начин силикона, за да предаде естествен вид на човешкото лице и крайниците. Нейно дело е и окосмяването на фигурите, слагайки с търпение и прецизност косъм по косъм миглите, веждите, брадите или мустаците на мъжете. Костюмите са дело предимно на търновския дизайнер Атанас Парушев, но в зависимост от това какви фигури се изработват, се наемат допълнително хора. “Изработването на всяка фигура отнема различно време. И до днес не мога да си отговоря защо някои се получават по-лесно, а други по-трудно”, обяснява творецът. С екипа му разказват, че докато работили по фигурата на Криско, популярният изпълнител идва на място в ателието, след което се налага да направят някои корекции върху силиконовата фигура. Резултатът от крайния вариант е толкова впечатляващ, че дори негови близки не успели да разпознаят на снимка коя от фигурите е двойникът на певеца.
Творби на великотърновския скулптор могат да се видят и в още един музей – по праистория във варненското село Неофит Рилски. За него е изработил скулптура на тракийски воин, халколитен и неолитен човек.

“За съжаление все още в България не отделят средства и не се предоставят обществени места за по-съвременни теми и пластики. Постоянно се правят паметници, в което няма нищо лошо, защото двете неща не се конкурират или противоречат, но смятам, че е крайно необходимо да има по-съвременни теми, свързани с настоящето ни”, смята Борис Борисов. Подобни примери има в цяла Европа. Самият той има много идеи и дори преди години направил проект за В. Търново, но получил отказ от тогавашното общинско ръководство, допълва скулпторът. Според него с реализацията на подобни идеи ще се естетизира публичното пространство и ще даде поле за творческа изява на много автори.

(източник: Янтра Днес)