"Ведомости": 75% от работещите в Русия са на прага на бедността

Само учителите, получаващи под жизнения минимум са около 1 милион
75% от работещите в Русия са на прага на бедността, съобщи  "Ведомости", цитираща статистическите данни на „Росстат”. Изчислена е възможността им да си купуват със заплатата минимума от продукти и услуги, които са необходими за съществуването им.
 Според данните на руската статистика, средната заплата в страната през 2016 година е била 10 722 рубли или 180 евро по курса днес. Това гарантира само най-необходимото за оцеляването на един човек при цените в момента. Дори взимащите двойно от сумата могат в най-добрия случай да изхранят и още двама членове на семейството си. Така те могат да бъдат отнесени в категорията „работещи бедни”.
Прилагането на критерия за абсолютния минимум от средства за поддържане на живота оставя под тази граница 10.7% от работещите, на границата са 27.5%, а малко над тази черта са 37% от работещите в Русия.
 Стандарта на т.нар. средна класа имат 12.7% от заетите, като преди три години този процент е бил 15.5%. Анализът е  по данните подадени от средните и големи предприятия в страната, като техните работници на пълен работен ден са над 28 милиона души. Не са заложени данни за заетите в микрофирмите и самонаетите.
Най-зле със заплатите са заетите в селското стопанство и леката промишленост-над 93%, следват тези в образованието и здравеопазването. Само учителите, получаващи под жизнения минимум са около 1 милион души.