Велизар Шаламанов: Путин опитва да окаже натиск върху българското правителство

Путин вероятно направи опит за натиск върху българското правителство. Надявам се, че този натиск няма да успее. Това вероятно е свързано с посещението на премиера Борисов в САЩ и срещата на върха на НАТО. Товаръководство на България предприма много ясни стъпки за ангажиране на България с превоъражаване,засилено партньорство със САЩ, засилена роля на Балканите и в Черноморието.  Това заяви пред телевизия "Европа" Велизар Шаламанов,  бивш министър на отбраната

"НАТО се ангажира с три нови задачи - да развие достигнатото технологично превъзходство и формира бъдещето, да работи като съюз с Китай за да реализира възможностите от това партньорство и посрещне технологичните предизвикателства от възхода на Китай, да усъвършенства механизмите за политически консултации и засили политическото измерение на Алианса.

Повърдено единството около защитата на демокрацията, свободата и върховенството на закона, непоклатимостта на член 5 като основа на нашата отбрана.

Заплаха за нашата сигурност е агресивната политика на Русия, тероризма, провала в управлението на съседни държави, хибридните и кибер заплахи в началото на 21 век.

Остава да действаме в съответствие с постигнатото съгласие - укрепване на технологичния капацитет и иновации, развитие на партньорство с Китай, засилен политически диалог между членовете на НАТО не само за решаване на текущи проблеми, но още повече за формиране ма бъдещето в защита на нашите ценности", заяви той.