Ветеран от ЦРУ, следял Осама бин Ладен, се заема с разследването на Хаванския синдром

Ветеран на американските специални служби, който преди това е издирвал лидера на терористичната организация „Ал-Кайда“ Осама бин Ладен, ще разследва случаи на заболявания с т.нар. Хавански синдром, установени при някои американски държавни служители в няколко държави през последните години, съобщава изданието The Wall Street Journal, цитирано от "Фокус"

Съгласно разпространената информация, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, за който разследването на мистериозната болест е приоритет, е избрал един от опитните служители на отдела за борба с тероризма за екипа, който да ръководи разследването на този случай. Както отбелязва изданието, преди това новият лидер се е занимавал с анализи и е разследвал мрежата на терористичната организация „Ал-Кайда“, както и нейния лидер по това време Осама бин Ладен – при това за период от около десет години. Бин Ладен, описан от медиите като „терорист номер едно“, беше убит при специална операция от специалните сили на американския флот в град Аботабад в Северозападен Пакистан през май 2011 г.

По-рано The New Yorker съобщи, че поне 20 американски държавни служители в австрийската столица са имали „необясними здравословни проблеми“, подобни на тези, от които американските дипломати в Куба се оплакаха по-рано и затова станаха известни като Хавански синдром. Източници на изданието не изключиха, че евентуално използване на „насочена енергия“ са причина за заболяването на американски дипломати, разузнавачи и други служители.

Предишната администрация на Вашингтон твърдеше, че повече от 40 американски дипломати са били пострадали в Хавана от ноември 2016 г. в резултат на някакво външно влияние, наречено „акустични атаки“ от американската преса. Властите на САЩ държат Куба отговорна за тези инциденти. През септември 2017 г., в светлината на инцидента, САЩ отзоваха 60% от служителите на посолството си в Хавана и след това поискаха от Куба да намали броя на дипломатическата си мисия във Вашингтон с 15 души.

Хавана многократно отрича да е участвала в инциденти с американски дипломати. През октомври 2017 г. кубински експерти също отрекоха намеса на правителството на островната държава в инцидентите.

Подобни случаи бяха регистрирани сред американските дипломати в Китай и Австрия.