Рашидов бесен на Боил Банов: Аз го номинирах за министър, но вече съжалявам, ще говоря с премиера

Навсякъде къщите на велики творци са музеи, само у нас се ползват за срещи и антибългарски дебати

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов

"Случващото се с Червената къща е престъпление. Тя е моя кауза. Министерството на културата преминава всякакви граници и ще трябва да уведомя Бойко Борисов. Не разбирам за какво е това министерство, след като едни хора само си седят и деребействат". Това заяви пред БНТ бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов. 

"Няма по света къща на творец (скулпторът Андрей Николов - б.р.), която да се дава под наем за дебати и то антибългарски", каза още Рашидов и даде примери от Европа и света, където къщите на световни имена са музеи. Той посочи къщите на Огюст Роден, на Клод Моне, на Пикасо в Малага, на Салвадор Дали в Барселона.

"Само къщата на патриарха на скулптора е дадена за дебати. И ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей – значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов”, коментира Вежди Рашидов. 

Рашидов обясни, че къщата е държавна към този момент и само една малка част на третия етаж е частна собственост. „Министерството мина границите и този път аз влизам в играта и ще участвам в нея, защото тази къща – духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, той го е дарил – тази къща трябва да стане музей”, категоричен е Вежди Рашидов.

Време е да бъде зададен въпросът – на българската култура ли служи или на някои интереси, отправи въпрос Рашидов към министерството, ръководено от Боил Банов. „Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват”, продължи Рашидов и съобщи, че той е прибрал изхвърлените произведения на Андрей Николов.

"Единствено премиерът има правото да иска оставката на Боил Банов. Предстои ми сериозен разговор с него", съобщи още Рашидов и заяви, че не разбира за какво е това министерство – на културата. Вежди Рашидов съобщи, че номинацията на Боил Банов за министър е негова. „Да, направих грешка и съжалявам за това. Аз съм скулптор човек и душата ми не приема това, което се случва”, коментира Рашидов.

Според него на културата у нас ѝ липсва мениджмънт. „Не може на 20 метра от Св. Александър Невски да идват туристи с автобуси и да не можеш да ги вкараш в един от хубавите музеи на Балканите”, каза още Рашидов, визирайки „Квадрат 500”. Според него много хора от Министерство на културата трябва да си идат. „Не може музей да не се посещава. Това говори за лош мениджмънт. Музейното дело е един бизнес – късат билети, някой трябва да може да го управлява”, заяви Рашидов.