Виктор Ерофеев: Лекарите са "убийци" на сталинската и путинската система (ВИДЕО)

Крадливата команда на Путин е оскърбление за човека, трябва да се махне

Световноизвестният руски писател Виктор Ерофеев гостува в предаването " Особено мнение"на Радио "Эхо Москвы".

"Доверието към властта в Русия е много малко... Трябва да я сменят хора , които са настроени  хуманно.... Русия се управлява от банда крадци, с манталитет на крадци. ... Идеята за външния враг, идеята, че непрекъснато трябва да сломяваме някого, да побеждаваме някого, трябва да се смени с

"ние не воюваме"

"Победа" е основната дума за крадливата команда на Путин.

"Борбата срещу коронавируса е анти-война, не в смисъл на "мир"... Ако при война гражданинът става войник , войникът сега става гражданин, не дай Боже, пациент.  По време на война напред излизат силоваците, които от 20 години търпим около себе си, включително по върховете на държавата, сега на преден план излизат лекарите. А това е най-анти-държавната професия. Неслучайно

Сталин ги е смятал за  "убийци"

 Те убивали не членовете на правителството, а антихуманната система, сталинската и путинската система.

Сега ни е нужна хуманна власт, която е свързана именно с лечение и възобновяване на живота. Нужна ни е и радост от живота, защото тази крадлива власт ни вкара в невероятна депресия и страх. Хората, които сега спасяват страната трябва да изместят крадливата власт. Ще е оскърбление за всички нас,  за човека, ако не дойде нещо ново", каза писателят.

Виктор Ерофеев е яростен противник на сталинизма и критикува остро обръщането на Путин

към "делото" на Вожда на всички времена и народи"

Пактът между Хитлер и Сталин е ненадминат по подлост и цинизъм. Той прилича на боричкане между динозаври, завършило с позорно съвкупление. И оказало се гибелно за целия свят, писа той .

"Спиралата на конфронтацията между Европа и Путинова Русия навлезе в нова фаза - и то по повод на една война, която приключи преди почти 75 години. След няколко месеца предстои юбилей от годината на победата и страстите тепърва ще се нажежават - особено когато става дума за това кой е бил виновен за тази война. И затова не е чудно, че Путин реагира толкова остро на една резолюция на Европарламента, която подчертава сходствата между двата тоталитарни режима и осъжда пакта Молотов-Рибентроп, отворил пътя (според Европа) към Втората световна война", заяви Ерофеев  в края на миналата година.

"Сегашният сблъсък между различните възгледи ще продължи дълго и ще се води агресивно - дотогава, докато Русия не се откаже да бъде политически и историко-идеологически правоприемник на Съветския съюз. Но защо ли младата Русия, току-що освободила се от съветския тоталитаризъм, реши да поеме греховете на СССР?

На това му се казва глупаво решение!

От гледна точка на историческата логика ролята на правоприемник на Съветския съюз поставя Русия в трудно положение и я изолира от цивилизования свят. Така на практика тя признава, че Сталин е бил прав по главните въпроси.

А Сталин е самото Зло - не само за Европарламента,

но и за Манделщам, Ахматова, Пастернак, Солженицин, Шаламов, за цялата велика руска интелигенция.

Може би да признаем успехите на Сталин във вътрешната политика? Индустриализацията беше проведена в чудовищни условия, целият режим беше изграден върху лъжа, омраза и терор както по отношение на класовия враг, който всъщност беше най-продуктивната част от обществото, така и по отношение на цялото население, което стана жертва на непреодолимия страх от репресии. Или може би да признаем успехите на колективизацията и големия терор в края на 1930-те години? Всичко това е немислимо, освен ако не навлезем в територията на безумната и безсмислена комунистическа идеология4, заяви Ерофеев пред "Дойче веле".

Всъщност няма нужда всичко това да се признава, достатъчно е да се замълчи по тези въпроси. Ето как в днешна Русия се ражда положителният образ на Съветския съюз и на самия Сталин.