Висшите военни на България и Турция обсъждат защитата на Източния фланг на НАТО

Най-висшите военни на България и Турция разговаряха за ролята на НАТО за защита на Източния фланг, за военноморския център във Варна и за възможностите за използване на българските военни летища за полети на морската патрулна авиация.

„България винаги е била сред държавите, настояващи за засилено присъствие на Алианса, което да гарантира възпирането на враждебни действия и отбраната на региона. Като наш съюзник в НАТО и непосредствен съсед на България, Турция играе важна роля в справянето със съвременните предизвикателства пред сигурността“. Това е заявил началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на двустранна среща с началника на Генерален щаб на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер, цитиран от Министерство на отбраната.

Срещата между двамата военачалници се е провела в рамките на официалното посещение на адмирал Ефтимов в Република Турция. Двете страни обсъдиха средата на сигурност в регионален и глобален аспект, както и нейното влияние върху стабилността и просперитета. Беше подчертана важността на Черноморския регион като пресечна точка, свързваща Европа с Кавказ, Каспийско море и Азия, и неговото значение за европейската и евроатлантическата сигурност. Адмирал Емил Ефтимов посочи, че сложната среда на сигурност в региона още веднъж демонстрира необходимостта от цялостен и системен подход на НАТО за защита на неговия Източен фланг, съобщават от МО. 

От своя страна армейски генерал Гюлер отбелязал важността от поддържането на ползотворен двустранен диалог, който се базира на добросъседство и взаимно уважение. Той изтъкнал важната роля на Турция за поддържането на баланс в сферата на сигурността в Черноморския регион. 

По време на двустранния военно-политически диалог бяха обсъдени теми, които да дадат положителен тласък на сътрудничеството, особено в контекста на българското предложение за домакинство на регионалното морско присъствие (Военноморски координационен център) в гр. Варна, разказват още от българското военно ведомство.
Друг въпрос от дневния ред на НАТО, който е бил обсъден, е възможното провеждане на трансгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни-членки на Алианса.  Отчитайки доброто взаимодействие между двете страни, адмирал Емил Ефтимов и армейски генерал Яшар Гюлер обсъдиха възможността за адаптиране на съществуващото от 1997 г. двустранно рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, се посочва още в съобщението. 
В обхвата на темите е било разгледано и изпълнението на една от мерките от адаптираното предно присъствие на НАТО, свързано с използването на български авиобази за изпълнение на полети на морска патрулна авиация. Беше отчетена нейната важност за повишаването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и ранно предупреждение в Черноморския регион.