"Витоша ски" се готви за новия сезон - кани правителствена делегация да инспектира съоръженията

От дружеството настояват за законодателни промени по отношение на управлението на национален парк "Витоша"

Собственикът на лифтовете и влековете на Витоша - "Витоша ски" АД - покани цяла правителствена делегация да инспектира съоръженията. Освен вицепремиер и министри поканени са още представители на Столичната община начело с кмета.

Ето и списъка на "гостите", поканени на 29 септември "да добият лично впечатление как се експлоатират и поддържат" съоръженията: вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и директорът на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов, който обаче подаде оставка преди ден заради съмнения за конфликт на интереси.

Проверката на състоянието на съоръженията, разпоредена от Столичната община. Публична тайна е, че съоръженията са остарели, тече стар юридически спор между "Витоша ски" и екозащитниците защо не се подновяват, а междувременно само за няколко години станаха два инцидента. За щастие без сериозни последствия, припомня КлубZ.

Миналия петък пък стана ясно, че София ще кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година. Или поне така бе обявено след разговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и с Красен Кралев в Министерския съвет. 

От "Витоша ски" обаче разказват колко им е било трудно да поддържат съоръженията, които стопанисват от 2007 година. "Оттогава, с грижата на добър стопанин, ние поддържаме съоръженията в изправност съгласно изискванията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. През последните години работата ни става все по-трудна, защото резервните части за тази остаряла физически и морално техника вече не се произвеждат. В по-голямата си част те са строени и пуснати в експлоатация през 50-те и 60-те години на миналия век."

В заключение от дружеството отново посочват, че трябва законодателна промяна, настоявайки, че действащият план за управление на Природен парк "Витоша" връзва ръцете им за сериозни ремонтни дейности.

Малко по-рано през деня пред БНР бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев коментира казуса. 

"Няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност. Планът за управление не разрешава строеж на нови ски съоръжения. Около 20% площи от всички предназначени за ски спорт и туризъм се използват в момента. Има 80%, които не се използват, защото собствениците на съоръженията не ги поддържат", категоричен е Белев.