Вицепремиер на Орешарски прогнозира с колко ще обеднее българинът заради кризата от Covid-19

Тя даде като цяло положителна оценка както на българския бизнес, така и на политиката на министър Горанов

Даниела Бобева

Даниела Бобева

10-15% ще бъде реалното ни обедняване като се вземе предвид и инфлацията. Това прогнозира бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски  проф. Даниела Бобева.

"Разходите за ток и за храните ще са най-сериозни. Трябва да кажа браво на българските жени. Те готвят, чистят, работят и учат с децата. Както аз казвам това е пижамената икономика, работим по пижами“, заяви тя.

Според Бобева икономически мерки на кабинета са много ограничени. Те така са разписани, че много трудно ще се прилагат, пакетът е много слаб и като процедури и ефективност. 

Например, банките ще преценяват на кого да дават кредити – това е мярка, която трудно ще сработи. Мярката 60/40 също не е особено ефективна, тъй като някои предпочитат да бъдат уволнени, за да получават първия размер на възнаграждението си като отиде на Борсата на труда. Трудна е задачата на финансовият министър –  той трябва да балансира между бизнес, домакинствата и държава, посочи Бобева.

По думите й за този месец българската икономика показа завидна гъвкавост и не само тя. Добре се справя и образователната ни система, която много бързо се адаптира към он-лайн обучение, въпреки многобройните критики на обществото.

Даниела Бобева посочи, че на този етап Горанов добре си върши работата като финансов министър и ако бъде коректен с фирмите и те си внасят ДДС- това ще захранва бюджета. Но това, което той не прави е, че не осигурява баланса между трите сектора – държава, бизнес, домакинства, за да се поделят равномерно последствията от политическата криза. В тази ситуация обаче българският бизнес може да направи пробив на пазари, което е нещо позитивно като последица от кризата. 

Да вярваме, че българската икономика ще оцелее, но трябва всички да бъдем креативни, за да се справим с кризата, категорична беше Даниела Бобева.