ВКС спря дело за 5 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

Нова експертиза ще установява състоянието на бившия шеф на НРС през ноември

Ген. Кирчо Киров

Ген. Кирчо Киров

Нова експертиза ще установява състоянието на бившия шеф на НРС през ноември

Делото за присвояване на 5 млн. лв. срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е спряно от Върховния касационен съд (ВКС) по здравословни причини на подсъдимия, съобщи "24 часа". Решението трима висши магистрати са взели в петък.

Преди този развой на процеса ВКС направи 3 опита да му даде старт. Причина за отлаганията бе неявяването на Киров. Неговото присъствие не е задължително, но той изрично е пожелал да е в съда.

За да спре делото, ВКС е изслушал съдебномедицинска експертиза, чието заключение е гласяло, че подсъдимият не може да участва в процеса заради заболявания. През декември самият Киров заяви, че микроинсулт го е съборил. За други свои заболявания той не каза, тъй като информацията за тях е лична.

Очаква се ВКС през ноември да назначи нова съдебномедицинска експертиза, която повторно да установи здравословното състояние на 68-годишния генерал. Това е първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. Две инстанции го осъдиха на 10 г. затвор. Той атакува именно тази присъда пред ВКС. Според прокуратурата бившият разузнавач № 1 е присвоил близо 5 млн. лева, след като съставил над 1000 официални финансови документа, които да бъдат използвани за доказване на фалшиви служебни разходи за специфични нужди на НРС.

Срещу Киров се водят и други 2 дела.