В. Чуков: Насилието в Шри Ланка ескалира след посещението на папа Франциск

 На групировката „Ислямска държава“ е превзет последният й бастион. Това е селцето Багус, от което за моя голяма изненада излязоха 60 000 човека. Това стана преди около десетина дни. Може би това е третият анонс за победа над „Ислямска държава“, заяви арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус .

"Ако си спомняте в Мосул, след превземането на Мосул – това беше преди около 2 години, беше победена „Ислямска държава“, след това Путин обяви, че „Ислямска държава“ е победена, буквално сега преди 10 дена отново беше победена. Но вчера официално „Ислямска държава“ пое отговорността за терористичен акт в Рияд – един научен център на север от Рияд е щял да бъде взривен, ако не са били съответните органи. И нещо повече – това, което ме впечатли, е новината, че „Ислямска държава“ реално продължава да съществува в Сирийската пустиня", заяви той.

"Само преди няколко дни един конвой от 500 военнослужещи на Сирийската армия просто е изчезнала в Сирийската пустиня и респективно по-късно са намерени труповете на някои от тези войници. Тоест, досещате се – те са попаднали в засада на „Ислямска държава“. Много далече сме от момента, в който можем да обявим, че едва ли не „Ислямска държава“, идеологията на групировката е победена. И това, което виждаме в Шри Ланка, е може би разновидност на онова, за което ние говорим като автентичен, като традиционен вид в епицентъра именно в Сирия и в Ирак. Тоест, самата Шри Ланка е част от световния джихадизъм. Тези, които водеха гражданска война повече от 26 години, са всъщност тези, които институционализираха самоубийствените атентати като инструмент, много важен инструмент. И второ – трябва да кажем, че джихадистите от Шри Ланка са всъщност част от елита на „Ислямска държава“. Като това, което за мен беше много интересно, е че голяма част от интелигенцията на ислямската общност или значителна част от интелигенцията на ислямската общност в Шри Ланка – говоря за лекарите, просто са се преместили от острова в Сирия и в Ирак и те са въвели, забележете, краденето на органи, с което беше известна „Ислямска държава“ като търговия. Шри Ланка е един от най-известните световни центрове за трансплантации на органи. Тези свои умения те всъщност са инжектирали като практика в „Ислямска държава“ и то беше един от много сериозните доходи, едно от много сериозните пера на „Ислямска държава“. Тоест, виждате, че има шрилански почерк в тази основа. И тя се свързва най-вече с местна организация – това е групата на единобожието, която стана изключително активна през последните години. Те нападаха будистки статуи. А също така, което трябва да кажем, е че 2015 някак си там нещата сякаш ескалираха. И до голяма степен експертите свързват това с посещението на папа Франциск. Хората, които са се събрали на неговата реч са били над 1 млн. –не е имало е търкания, но е оставило някакъв вид напрежение между местните християни, които са 7%, а католиците са около 6% и останалите, най-вече ислямската общност. Така че множество са факторите, които влияят за появата на такъв радикализъм в недрата на иначе спокойната южно-азиатска държава, последните 10 години.

Логическият контекст показва, че колкото и да се игнорират, колкото и да се замитат, колкото и да не се обръща внимание на обтегнатите и достигащи до кулминация сблъсъци между радикалните ядра на отделните групировки, именно радикалите са онези, които се възползват от подобен тип нагнетявания. Става една саморадикализация, тоест това ядро, което за съжаление може би в началото е било по-малко, по-тясно, виждаме, че в следствие на подобен тип атаки отзивите са такива, че реално се пораждат много силни мотиви за обратната реакция. Някои от световните експерти директно обясняват това, което се случва спрямо християнските религиозни символ, с онова, което ние видяхме в Нова Зеландия. Дори, ако си спомняте, в един от предизборните митинги на държавен глава на наша съседна държава от президент беше чута фразата „Те ще си платят“. Нещо, което е недопустимо в контекста на тези кървища, които видяхме в двете джамии в Нова Зеландия. Така че, нещата не трябва да се подценяват. И този, който ги подценява, според мен бърка.