Владимир Чуков: Преди обезглавяването на френския учител убиецът е провел разговор на руски език

Терористът е млад чеченец, роден в Москва

Проф. Владимир Чуков

Проф. Владимир Чуков

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира в сутрешния блок на БТВ безпрецедентното обезглавяване на френски учител. Убиецът е млад чеченец, роден в Москва и емигрирал заедно с огромното си семейство в Париж. Сестрата на момчето е от 2014 година в Сирия. Бащата е дал съгласие синът му да направи този терористичен акт. Това семейство по принцип е ислямистки настроено. Този демонстративен акт в центъра на Франция е направен с почерка на "Ислмяска държава", каза още арабистът. Той разкри, че преди действията си терористът е провел разговор с джихадист от ИДЛИБ на руски език, вероятно сестра му. Обезглавяването в центъра на Франция е в почерка на Ислямска държава, допълни експертът.

"17 г. да живееш във Франция и нищо да не възприемеш от културата на тази държава - това говори за този тип второ поколение емигранти и властите трябва да си направят огромни, огромни изводи", коментира още проф. Чуков.

Франция трябва да си промени законите, защото обвиненията срещу тероризъм, в който участват имами, падат в съда. По делото за "Шарли Ебдо" обвиняем заплаши полицайката. Представяте ли си докъде са стигнали нещата! 

Проф. Чуков обясни още, че възелът между Франция и Турция се затяга. Припомняме, че в събота турският президент Реджеп Ердоган каза, че турският му колега Еманюел Макрон има проблем с мюсюлманите и че се нуждае от преглед за психично здраве.  Днес пък турският президент ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо".

Това е резултат от обтегнатите отношения между двете държави от около година. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние върху една и съща територия. Започна се от Либия, продължи се в Сирия и в Северен Ирак, заяви проф. Чуков.