Владислав Горанов: Комисията по хазарта е допуснала нарушение, оператори са третирани благоприятно

Владислав Горанов

Владислав Горанов

„Действително е допуснато едно съществено нарушение на Държавната комисия по хазарта (ДХК), което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не. С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора”. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос На Румен Гечев. Депутатът от БСП попита как е контролирал събирането на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от фирмите в хазартния сектор.

Пред депутатите Горанов обясни, че за периода от месец януари 2015 г. до декември 2019 г., Комисията по хазарта е извършила общо 3137 проверки. Част от тях са по график, а други – след подаден сигнал. Съставените актове за нарушения за този период са 378, а наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева.

За същия период НАП е извършила 812 проверки, след които са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при които допълнително установените задължения са 1 251 314 лева. Министър Горанов отчете и нарастващ размер на приходите от тази дейност на годишна база за този период.

Финансовият министър обяви още, че за неплатени в срок държавни такси са издадени 8 акта от председателя на ДКХ на 4 организатори на хазартни игри, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. „Общият размер на установените публични задължения по посочените 8 акта възлизат на 693 109 261 лева и 66 стотинки“, заяви Горанов от парламентарната трибуна.

Опозицията обаче не остана никак доволна от отговора на финансовия министър.„Какъв ви е смисълът от 4 хил. проверки? Вие рапортувате тук, под 3 млн. са приходите. Г-н Горанов, те не могат да си съберат заплатите“, смята Румен Гечев. Според него за несъбраните данъци в областта на хазарта има две причини – или ръководителите на ДХК и НАП „са калинки“ или „държат чадър и се крадат 700 мил.“. „Кажете! Некадърни ли са или крадат заедно с крадците? Това е въпросът“, заяви още депутатът.