Влизането на Карел Комарек в ПИБ може да е стъпка към българския хазартен пазар

Valea Foundation на чешкия предприемач Карел Комарек е частният инвеститор, който участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Чешкият инвеститор досега не се е занимавал с банково дело, интересите му са основно в хазарта.

„Именно в хазарта той през последните няколко години инвестира в Гърция, в Италия, в Кипър, една по-малка инвестиция в Хърватия, една много сериозна в Австрия. Можем в момента само да спекулираме, защото официална информация няма – че това негово влизане в българска банка може да бъде стъпка към влизане на българския хазартен пазар“, каза в интервю за предаването „Преди всички“ Веселин Вачков, ръководител на чешкото издание на „Лидове новини“.

Карел Комарек младши е син на виден бизнесмен. „Исторически корените на империята са при баща му. Те след дълги години общ бизнес се разделиха преди около десет години, всеки има собствени фирми. Карел Комарек е третият или четвърти най-богат чех според различни класации, състоянието му се изчислява около 3 милиарда долара. Допреди 7-8 години основният му бизнес бяха моравските нефтени мини. В Чехия има нефт, макар и не много. Оттогава той инвестира в най-голямата чешка лотарийна фирма, успя да я овладее изцяло и този бизнес го направи третия или четвърти най-богат чех“, обясни Вачков.

Комарек ще притежава малко над 7,8 на сто от акциите на Fibank. Българската банка за развитие придобива малко над 18 на сто. И двата инвеститора вече са платили акциите си. Увеличаването на капитала на банката е последното условие пред България влизането в ERM II и банковия съюз.