ВМРО: Добрият ни резултат на евроизборите е притеснил БСП и ДПС

Имат готовност да издигнат свой кандидат за кмет на София

ВМРО обжалва пред Върховния административен съд /ВАС/ Решение на Централната избирателна комисия. Те оспорват отнетото им право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии /ОИК/, които се полагат по квота от отминалите евроизбори. Въпросното решение 600-МИ/09.08-2019 г. на ЦИК е взето с гласовете на членовете ѝ, които са от квотата на ДПС и БСП. "За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии", смятат от ВМРО.

"Надяваме се ВАС да бъде обективен и да направи така, че да се спази закона, което не беше направено от страна на ЦИК". Това заяви пред БНР депутатът от "Обединени патриоти" Юлиян Ангелов, който е организационен секретар на ВМРО. Той уточни, че по закон е разписано по какъв начин се разпределят квотите. По думите му дали ВМРО ще има представители в ОИК не е толкова важно, "важното е да се спази законът".

Ангелов предположи, че добрият резултат на ВМРО на изборите за Европейски парламент вероятно е притеснило БСП и ДПС. 

Той призова да се прави разлика между участието на ВМРО в коалиция "Обединени патриоти" и самостоятелно явяване на ВМРО на избори. "Решението явно е взето, за да ощети ВМРО", заключи той.

Юлиян Ангелов коментира в предаването "12+4" по програма "Хоризонт", че шансовете на ВМРО да спечели общински кметове на предстоящите местни избори притеснява и леви и десни. Той уточни, че партията им има ограничение за коалиране единствено с партии на етническа основа - като "Евророма" и ДПС.

Депутатът обяви, че имат готовност да издигнат свой кандидат за кмет на София. "Обсъждаме няколко кандидатури", добави той и уточни, че до началото на септември ще стана ясни кандидатите на ВМРО за местните избори.