"Атака" отсвири искането на ВМРО и НФСБ Симеонов да бъде съпредседател на групата

Волен Сидеров бойкотира заседанието на малката коалиция

Обединени патриоти

Обединени патриоти

Валери Симеонов да стане съпредседател на парламентарната група, настояват от ВМРО и НФСБ, с което ообаче от "Атака" не са съгласни.  Идеята на двете партии в малката коалиция е, че се налагат промени в ръководството на ПГ, след като Симеонов вече не е вицепремиер.

Точката е била в дневния ред на вчерашния коалиционен съвет и това е причината, поради Волен Сидеров и  "Атака" са отсвирили заседанието. Те са били официално уведомени, а заседанието дори трябвало да се състои в кабинета на Сидеров в Партийния дом. След като не се явил нито той, нито някой друг от "Атака", съветът се състоял в кабинета на Искрен Веселинов от ВМРО, разкри Канал 3. На изпратените есемеси Сидеров отвърнал, че му изникнал важен ангажимент и не може да присъства.

От "Атака" не са съгласни Сидеров да дели председателството на ПГ, защото споразумението в ОП било той да е шеф на групата, а другите две партии да имат свои вицепремиери, което било факт и след оставката на Симеонов.

 За отсъствието на "Атака" от заседанието потвърдиха и от НФСБ, и от ВМРО.

"Не бяхме в пълен състав, за трети път нямаше представители на "Атака", но ние си проведохме планираното заседание", каза Валери Симеонов за състоялия се вчера коалиционен съвет.

"Представители на "Атака" не дойдоха за трети пореден път. Това си е тяхно решение, те са самостоятелна партия и могат да си вземат решение. Бяха потвърдили, че ще дойдат. Не мога да отговоря по какви причини не са дошли", коментира секретарят на групата от ВМРО Юлиан Ангелов.

Явяването на НФСБ, ВМРО и "Атака" на евроизборите - заедно или поотделно, е била основната точка в дневния ред на заседанието, а подялбата на шефското място в групата била предложение в точката "организационни въпроси".

"Коментирахме, че са нужни промени в ръководството на парламентарната група на Обединени патриоти с огледна това, че г-н Симеонов вече е народен представител. Не сме взели решение, но коментирахме, че е хубаво да има съпредседателство на парламентарната група, за да са представени всички партии в ръководството на ПГ", обясни Ангелов. "Няма как да вземем решение без тях на коалиционен съвет", подчерта той за отсъствието на "Атака". Войводите обаче смятат, че нещата в ръководството и работата на групата куцат през последните месеци.

Най-вероятно решението за промени в ръководството предстои да се вземе на заседание на ПГ, след като Сидеров и негови представители не идват вече на три заседания на коалиционния съвет.

"Разбрахме се, че пред двете партии няма пречки да се явим заедно", коментира още, вече по темата за евровота, Юлиан Ангелов.

Валери Симеонов обаче не беше словоохотлив по темата за общото явяване.

"Преговаряме, като приключим преговорите, ще ви информираме. След като преговаряме, означава, че търсим мнението на нашите партньори", каза лидерът на НФСБ, като не пожела да издаде каква е позицията на неговата партия.

В същото време самият Сидеров пръв заговори още през ноември ОП да започнат преговори за евроизборите и да се явят заедно. Тогава той отрече, че повод за първия голям скандал между тримата лидери в ОП е неговото желание да оглави листата за евровота. От ВМРО продължават да настояват водач да си остане сегашният евродепутат Ангел Джамбазки, срещу което засега от НФСБ нямали нищо против.