Внасят в Конгреса на САЩ законопроект за сдържане на Русия в Балтика

Майкъл Конуей, избран от щата Тексас, предлага САЩ да увеличат военното си присъствие в региона

 Внасят в Конгреса на САЩ законопроект за сдържане на Русия в Балтика. Вносител и автор на е членът на Палатата на представителите от Републиканската партия Майкъл Конуей, избран от щата Тексас.
„САЩ трябва да оглавят многостранни усилия по изработването на стратегия, целяща укрепването на сътрудничеството с Литва, Латвия, Естония, съюзниците в НАТО и други регионални партньори за сдържане на агресията от страна на Руската Федерация в Балтийския регион“, се казва в съобщението на конгресмена.
Конкретно, става дума за сътрудничество в сфери, способни да подобрят бойната готовност на прибалтийските държави.
Също така Конуей предлага САЩ да увеличат военното си присъствие в региона. Затова се препоръчва да се проучи възможността за предоставяне на балтийските страни на мобилни противовъздушни ракетни системи с голям обсег.
EA Daily отбелязва, че страните от НАТО редовно говорят за „руска заплаха“, докато Москва нееднократно е подчертавала, че няма намерение да напада никого.
Заместник-секретаря на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов отбеляза, че за последните две години числеността на силите за бързо реагиране на Алианса се е увеличила повече от един път и половина, а броят на ученията на НАТО край руските граници се е увеличил два пъти. Министърът на отбраната на Русия Сегей Шойгу на свой ред подчерта, че на фона на истерията за „руска заплаха“ броят на войските край руските граници се е увеличил седем пъти.