Внесоха обвителния акт срещу Нетаняху в съда

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Обвинителният акт срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху беше официално внесен в съда, съобщи израелското министерство на правосъдието, цитирано от ДПА и БТА.

Това става само часове след като Нетаняху оттегли искането си да му бъде предоставен съдебен имунитет.

Сега, когато обвинителният акт е официално внесен в Ерусалимския окръжен съд, срещу министър-председателя вероятно скоро ще започне дело по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и корупция по три отделни точки. 

Не е ясно обаче дали процесът ще започне преди предсрочните избори на 2 март.

По-рано днес Нетаняху оттегли искането си за имунитет срещу съдебно преследване. По закон той не е длъжен да подаде оставка като министър-председател. 

Според текста на обвинителния акт, публикуван от Министерството на правосъдието през ноември, Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие по Случай 1000 и Случай 2000 и в корупция, измама и злоупотреба с доверие по Случай 4000. 

Първият случай, известен като Случай 1000, е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги. При Случай 2000 Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият и най-скандален случай е Случай 4000. Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.