Внимание родители: Въшките атакуват децата ни през зимата

По често от тази напаст страдат момичетата

Зимата е по-голяма вероятността човек да хване въшки – много по-чест е контактът между децата, носят се шапки, шалчета. Със сигурност зимните месеци са по-критични, рискът е по-голям. Това заяви Надя Миткова, която е биолог в лаборатория "Дезинсекция" към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

От години се наблюдава цикличност в случаите на опаразитяване. "Наблюдаваме нещо като бум обикновено в по-студените месеци – есента и зимата. Тогава, когато се носят повече шапки, шалове, на едно място се струпва много народ, предимно деца. Тогава са повече оплакванията от главови въшки, предимно от родителите“, посочи специалистът. Децата в детски градини, предучилищна възраст, начални класове и тези между 11 и 13-годишна възраст са най-податливи да хванат въшки.

"Проблемът в момента не е в ефективност на препарати – повечето от тях са клинично тествани и работят добре, унищожават със сигурност лазещите въшки, при повторно третиране и гнидите. Проблем е по-скоро това, че липсва донякъде здравна просвета и яснота как да се предпазим от нови и нови опаразитявания от въшки", заяви Миткова. Това означава, че когато се разбере, че в детски колектив има един или два случая на деца с въшки, те трябва едновременно да се освободят от учебни занятия и да бъдат третирани със съответните препарати.

Обяснението защо момичетата по-често хващат въшки в сравнение с момчетата за биолога е просто – по-дългите коси, различни украшения по косата – шноли, диадеми, фиби.

"Момичетата често сменят тези принадлежности, дават си ги едно на друго, а е много важно човек да ползва само свои принадлежности, свои кърпи, шапки, шалове – такива неща не трябва да се разменят между децата. Въпреки това до голяма степен е неизбежно по време на игра, ако едно дете е с въшки да не зарази и другите, затова е важно всеки ден, прибирайки се от училище родителят да прегледа детето, за да се открие проблемът навреме", съветва Миткова.

Тя обясни, че обикновено се предават единични бройки въшки – една-две, не изведнъж много, но до седмица могат да станат и много, могат, да станат и 20.

Специалистът подчерта, че няма надеждна превенция. "Никакви етерични масла, включително и капки чаено масло не могат да се използват като начин въшката да не полазва към косата", категоричен е биологът.

Ако видите бяло по косата на детето и се чудите дали е гнида или пърхот, най-лесното е да я размърдате. Пърхотът ще падне, но гнидата ще остане здраво закрепена. "Женската въшка здраво, подобно на лепило, прикрепва яйцето към косъма", обясни биологът.

Тя каза, че в зависимост от това на какво разстояние по дължината на косъма е паразитът, може да се познае от кога детето се е заразило. "Ако приемем, че косъмът расте с около 1 см месечно и гнидата я намерим горе-долу на разстояние 1 см от скалпа, това значи, че преди около месец детето е започнало да има въшки, тъй като точно когато снася женска яйцата те са близо до скалпа", посочи биологът.

Колкото до това какви са признаците за въшки, освен сърбежа, Надя Миткова бърза да посочи, че може до една седмица след както детето е хванало въшки то да не е усетило ухапване, т.е. да не го сърби. Но има и друг индикатор, който може да ни помогне да установим това. "Обикновено женската, когато снася яйца, тя ги закрепва с нещо като желатинообразен секрет, подобно на лепило към косъма, като мине известно време, дни, на определени места косата започва да е като на снопчета, космите са залепени един за друг. Това прави впечатление, когато става на снопчета", обясни тя.

Биологът посочи, че между 1994 г. и 2009 г. у нас е имало наредба за ограничаване на въшливостта. По силата ѝ, когато съществуваше, всеки ден в детските градини се правеше проверка, в училищата – един път седмично. „Макар и без тази наредба проверката от медицинските лица – сестри или друг персонал, се прави“, каза тя. Според нея проверката трябва да се прави всяка седмица.

Миткова подчерта, че няма система, която да събира данните за опаразитяването с въшки и да ги подава към Центъра за заразни и паразитни болести. "Но тъй или иначе тук преди време са се тествали доколко са ефективни препратите срещу въшки. Народът, поне софиянци, ни знаят като място, където могат да дойдат и да установим, ако се съмняват въшка ли е или друг паразит", посочи специалистът.

(Източник: БГНЕС)