Секретарят на президента представи есемесите с Бобоков като маловажни, опитва да размие отговорността

Действителността на свинските черва може да се разплете само чрез скъсването им

Георги Коритаров

Георги Коритаров

Георги Коритаров, "Свободна зона"

Ако се занимаваш с журналистика и виждаш смисъл в това, основният принцип е да се казва истината, да се назовават нещата с точните им имена и да се правят онези откровени изводи, които са функция от своята логика, на която имаш доверие. 

Гледах интервюто на главния секретар на президента Димитър Стоянов по БТВ. Това, което се разгръща като комуникация между бизнесмени и държавници, сигурно скоро ще започне да ви омръзва, ако вече не ви е втръснало и без друго. Причината е, че това прилича на тактика на раздробяване. В спорта това се нарича „накъсване на играта“, извършване на не много груби нарушения, за да не ви вдигнат жълт картон. В политиката има вглеждане в детайла и разчленяването му на още по-малки парченца. 

В конкретната ситуация – излиза главен секретар на президента, задава му се конкретен въпрос, а той казва „нямаме информация, не съм пита, не е по моята специалност“. Това е не само раздробяване, а и размиване на отговорността. Някой може да остане с впечатление, че това е толкова маловажно, че дори главният секретар не се е поинтересувал. Това е избор на поведение – случаят да се представи като маловажен, няма никакво значение и да не му обръщаме внимание. Какво се оказва – този писал съобщения на другия, а подробностите стават все по-безсмислени и безсмислени.

Така фактически вниманието на публиката не че е отклонено, а е свръх съсредоточено върху дребни безсмислени подробности от една действителност, която има друго наименование. Реалността на преплетените свински черва си има своя диагноза – връзкарство, задкулисие, обвързаности или възможността президент и първа дама да влизат във формати на общуване, които после са предмет на множество клюки. Всичко това представлява действителността на преплетените свински черва, чието „разплитане“ може да стане не с подробността как се пълнят тези черва, за да са вкусни или противни, а с тяхното разкъсване. Нужно ни е прозрачно дискутиране и оповестяване на проблемите, просветено гражданско общество и солидна, безпристрастна средна система.