Военните в шах - някой атакува танкери в Оманско море

44-души бяха евакуирани от два танкера в Оманско море днес, след като на корабите избухнаха експлозии, предаде Би Би Си. 

Иран заяви, че е оказал помощ на два чуждестранни танкера, претърпели злополука тази сутрин в Оманския залия, като е спасил 44 моряци.

Пети американски флот съобщи, че е получил сигнали за бедствие от два нападнати петролни танкера в залива, на които оказва помощ.

Инцидентът идва един месец, след като четири танкера с нефт бяха нападнати край ОАЕ.

По-рано британската организация за безопасност на морските търговски операции предупреди днес, че в Оманския залив е станал инцидент и призова за изключително внимание на фона на напрежението между САЩ и Иран.

Танкер, нает от тайванската държавна петролна компания за превозване на гориво от Близкия изток, беше нападнат днес, заяви висш служител на фирмата, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според директора на нефтохимическия бизнес отдел на "Си Пи Си Корпорейшън" У Ифан има подозрения, че норвежкият танкер "Фронт алтеър" (Front Altair), превозващ 75 000 тона нафта, е бил ударен от торпедо. По думите му всички членове на екипажа са спасени и евакуирани.

Тайванският танкер за последно е бил забелязан в Оманския залив край бреговете на Иран, след като е бил натоварен в Обединените арабски емирства, показват корабни данни.