Вот на недоверие клати стола на словенското правителство

Пет словенски опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу дясноцентристкото правителство, обвинявайки го, че не се бори с коронавируса и използва кризата, за да засили авторитарното си управление, съобщи БГНЕС.

Предложението беше подкрепено от 42 от общо 90 народни представители и ще бъде гласувано официално преди 22 януари.

Основният проблем е, че това правителство е изключително неуспешно, що се отнася до борбата с епидемията, заяви Карл Ержавец - лидер на опозиционната Демократическа партия на пенсионерите в Словения.

Ержавец е предложен като алтернативен кандидат за премиер от лявоцентристките опозиционни партии, внесли искането за вот на недоверие.

"Трябва да спрем тази лудост и да върнем страната в правилната посока", заяви той в четвъртък пред обществената телевизия.

„Въпросът в случая е дали да продължим да подкрепяме бруталната и популистка политика (на Янша) ..., която ще ни доведе до„ Орбанизация “на Словения“, каза Ержавец, правейки аналогия със съюзника на Янша - унгарски премиер Виктор Орбан.

Коалиционното правителство на Янша беше сформирано през март миналата година от неговата дясноцентристка Словенска демократическа партия (СДС) и още три политически формации.

Янша имитира твърдата реторика на Орбан по отношение на миграцията и използва акаунта си в Туитър, за да атакува онези медии, които поставят под съмнение успеха му при справянето с коронавирусната криза, обвинявайки ги в разпространение на лъжи и обслужване на интересите на опозицията.

Коалицията на Янша разчита на подкрепата на 46 депутати в парламента, но според словенски медии, няколко депутати от коалиционния партньор Модерна центристка партия (SMC), също биха могли да подкрепйт вота по време на тайното гласуване.

Ако искането за недоверие бъде успешно, на Ержавец ще мубъде възложено да сформира ново правителство, което ще трябва да бъде гласувано от парламента в рамките на 15 дни.

В интервю по-рано тази седмица Янша призна, че вотът на недоверие може да успее, но вътрешните спорове между опозицията означават, че бързо сформиране на ново правителство е малко вероятно.

Той обвини опозицията, че е внесла предложението по време на пика на коронавирусната криза и рискува евентуални предсрочни избори преди здравната ситуация да се стабилизира.