Връчват две Нобелови награди за литература през 2019

Миналата годината наградата бе отменена за първи път от 1949 г. насам

ве Нобелови награди за литература ще бъдат връчени тази година, за да се компенсира липсата на такава през 2018 г., когато заради скандал Шведската академия отложи отличието, за да въведе ред в организацията си, съобщи "Гардиън".

Нобеловата фондация, която изпълнява волята на Алфред Нобел, обяви във вторник, че стъпките, предприети от Шведската академия, както и онези, които смята тепърва да предприеме, ще "създадат добри условия доверието да бъде възвърнато", както и че лауреатите за 2018 и 2019 г. ще бъдат обявени тази есен.

Миналата годината наградата бе отменена за първи път от 1949 г. насам, след като Шведската академия - институцията, която избира победителите, бе в центъра на скандал за секс тормоз, който доведе до оставката на Сара Даниус, доскорошния пожизнен секретар на Шведската академия. Причина за оставката бяха действията на съпруга на Даниус - Жан-Клод Арно, който беше обвинен в изнасилване. Предполагаше се още, че вероятно той е разгласявал предварително имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва наградите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да определи Нобеловия лауреат за литература за 2019 г. 

Най-съществената разлика в наградата е назначаването на тези пет независими и външни членове, които ще помогнат на Шведската академия да избере нобеловите лауреати през следващите пет години. Как точно се избира победителят отдавна е добре пазена тайна. Известно е, че през февруари академията разглежда около 200 номинации и до май има изготвен кратък списък, след което петимата финалисти се изучават задълбочено през лятото. Архивите, в които се пазят детайлните обосновки на журито, могат да бъдат отваряни едва 50 години след обявяването на конкретния лауреат.

Постоянният секретар на Шведската академия Андерс Олсон обяви отлагането на наградата миналия март, като заяви, че организацията има нужда да се фокусира върху "възстановяването на общественото доверие". След серията от обвинения в сексуален тормоз Жан-Клод Арно бе осъден на затвор за изнасилване.

Скандалът предизвика оставката на членовете на академията, която след това остана с по-малко от изисквания за взимане на решения минимум от 12 души. Преди това членовете бяха определяни доживотно без право да подават оставка, заради което мнозина отказваха с години да присъстват на заседанията им в знак на протест срещу решения, с които не са съгласни - правило, което последно бе променено от крал Карл XVI Густав.

Сега академията обмисля срокове за членството, както и начини да изключване при нужда, обяви Нобеловата фондация и допълни: "Академията също така повече няма да включва членове, които са обект на конфликт на интереси или на криминално разследване."
В изявлението си фондацията казва още, че с въведените и планирани реформи Шведската академия има шанса не само да загърби изминалата година, но и в бъдеще да се превърне в една по-добре функционираща организация.

Последният носител на наградата, която има и парично измерение в размер на 9 млн. шведски крони, беше британският автор Казуо Ишигуро през 2017 г.

През 2018 г. организация на име "Нова академия" даде еднократно наградата "алтернативен Нобел" на писателката от Гваделупа Марис Конде, за да запълни празнината, оставена след отмяната на официалната награда.