Все още не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова

В понеделник изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори

Георги Чолаков

Георги Чолаков

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков сравни отказа на Румен Радев да подпише указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор с неговия избор, когато преди две години президентът е използвал своите пълномощия и е върнал назначението му за прегласуване от ВСС.

 "По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова".

Чолаков каза още, че в понеделникът изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.

Председателят на ВАС бе сред гостите на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в съвременното общество", която е организирана от катедра "Правни науки" в Икономическия университет във Варна.