Все още не е открита черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29

Все още не е открита черната кутия на падналия на 9 юни в Черно море самолет МиГ-29.  Продължава операцията по търсенето. 
Операцията е планирана до неделя включително. 
Предстои обаче да бъде обследван нов район, различен от определения от 20-те квадратни морски мили.

Търсенето продължава четвърти ден. Новият район ще бъде претърсван, защото на сегашното местоположение не са били открити останки от самолета, казват от МО.

Оказало се, че обследваните метални повърхности не са части на самолета. В издирвателните дейности участват екипажи от ВМС, кораб на Института по океанология и на частна фирма със специализирана техника. Търсенето сега е фокусирано върху останките на самолета, след като се разбра, че 47-годишнят пилот майор Валентин Терзиев е загинал при инцидента.

Съпругата на пилота излезе с второ емоционално послание в социалните мрежи. В него тя призовава пилотите да не се отказват да летят. Въпреки „осигурените ви счупени самолети и безумно малкото летателно време.“

От МО не са коментирали написаното. Но последният Доклад за отбраната отчита неизпълнениено на летателните часове, което е „реална заплаха за нивото на безопасност на полетите“. Макар и ремонтирани в последните години пък, наличните самолети МиГ-29 са в края на жизнения си ресурс.

Служебният министър Георги Панайотов каза, че докато страната ни не получи новите Ф-16, МиГ-овете са „единствените, с които разполагаме“.