Вселенският пратриарх Вартоломей даде самостоятелност на Украинската църква

Вселенският патриарх е предоставила на Украйна право да създаде Поместна съборна православна църква. Това съобщи в Туитър президентът на страната Петро Порошенко. Той допълва, че решението за самостоятелност на Украинската православна църква е взето въпреки несъгласието на Москва.

Само преди дни, на 31 август, руският патриарх Кирил проведе разговори с Вселенския патриарх Вартоломей в резиденцията му във Фенер, Истанбул, опитвайки се да блокира отделянето на Украинската от Руската православна църква. След срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей I  той каза, че в разговорите не се е стигнало до нищо, което да произведе "взрив в съзнанието на вярващите".

Позицията на Вселенската патриаршия, че всички държави имат право да създават свои поместни църква или поместни православни църкви дава възможност в най-скоро време да се реши и проблемът с Македонската църква, чиято автокефалност от много време е блокирана от Руската и Сръбската църкви. Поместните православни църкви образуват общата съборна вселенска Православна църква и са част от нея, е позицията на Вартоломей.

Русия и Украйна са в остра вражда, откакто през зимата на 2014 г. властта в Киев мина в ръцете на прозападни сили. След това Москва анексира полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна конфликт с проруски сепаратисти, взел досега над 10 000 жертви. Тези събития засилиха напрежението между двата клона на украинското православие и накараха мнозина украинци да обърнат гръб на Московската патриаршия.