Масов отвод: Всички съдии от РС-Сандански отказват да гледат мярката на обвиняемите за Роженския манастир

ВКС трябва да определи друг районен съд в Благоевградска област

Всичките седем съдии от Районен съд Сандански направиха отводи и отказват да гледат мярката на задържаните. От там са изпратила делото на ВКС, който трябва да определи друг районен съд в Благоевградска област, където да се гледа мярката.

Действащ адвокат е сред четиримата мъже, привлечени като обвиняеми за обира в Роженския манастир на 18 септември.

Освен четиримата съдии работещи по наказателни дела в Сандански, от гледане на мярката отвод са направили и и тримата техни колеги занимаващи се с граждански дела.

"Едно от задържаните лица е адвокат от Сандански, който основно упражнява дейността си в района на Сандански, и поради тази причина често се явява по дела в съда било то граждански, било наказателни и в резултат на това са създадени служебни отношения. Колегите, включително и аз, сме преценили че това обстоятелство ще породи евентуално в обществеността съмнения в безпристрастността на съда която възможност сме преценили, че трябва да бъде избегната и затова сме се отвели от разглеждане на делото", обясни Росица Калугерова, административен ръководител на районен съд Сандански.

Срещу четиримата задържани са повдигнати обвинения за грабеж извършен в съучастие. Откраднати са мобилен телефон на свещеника и 16 камери от манастира.