​Всичко се жертва за идеали, те – за нищо!

Продължавам да вярвам в истината и силата на разума!

Георги Боздуганов

На 22 септември 1908 г. е обявена независимостта на българската държава. В този ден министър-председателят Александър Малинов е написал едни от най-патриотичните думи в цялата наша история: “Всичко се жертва за идеали, те – за нищо”. По онова време националният идеал е можел да се изрази с две думи - суверенитет и обединение. След 109 години, вярвам, идеалът на мнозинството сънародници е успешна, достойна и равноправна България в семейството на обединените европейски народи. Той е общ за всички нас – хора с различен етнически произход и вероизповедание. За да бъде постигнат, всеки национално-отговорен гражданин е длъжен да заеме категорична политическа позиция, издигайки своя

глас срещу всеки кремълски опит

за насочване на отечеството ни в евразийска посока. И още нещо – с ясна отговорност да посочва своите представители, които почтено и активно ще работят за България, тук и в нашия Европейски съюз.

Именно с тази цел група съмишленици създадохме неформалното “Движение 22 септември” и дълго призовавахме всички некомунистически сили към обединение за постигане на парламентарно мнозинство от 2/3 срещу БСП и ДПС. За свикване на Велико народно събрание и приемане нова конституция - обществен договор който да гарантира ликвидиране на зловредните последици от тоталитарния режим, справедливост в прилагането на законите и необратимост на европейското развитие на страната ни.

Предложихме и конкретни законодателни инициативи:

– приемане на национална програма за енергийна независимост, ефективно отстояваща държавния суверенитет срещу наложения руски енергиен диктат

– антикорупционни закони, ефективно работещи на всички нива на държавния апарат – неотменимо условие за премахване на скритата власт на олигархичната престъпност

– програма за качествено ново ниво на образованието, науката и културата – водени от разбирането, че именно невежеството е в основата на множество пороци

– въвеждане на електронно управление, което неминуемо ще намали бюрократичните спънки и административния произвол при уреждане на частните граждански и стопански интереси

Приетият от Народното събрание закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен е с декларативен характер и затова настоявахме за промени в законодателството, които постановяват:

– Лустрация на номенклатурния апарат на БКП и ДС;

– Премахване на давността за престъпленията на комунистическия режим;

– Изучаване на престъпленията на комунистическия режим, постановено в Закона за образованието

– Създаване на Институт за национална памет, за разкриване на цялата истина за комунистическите репресии

– Премахване на всички монументи и символи на комунистическия режим и идеология;

Призовавахме за обединение,

но не бяхме чути. Нито през 2013 г., нито през 2014 г. Не бе подписана дори предварителна декларация за общи действия след изборите. Народното доверие не бе спечелено и изборният резултат може да бъде определян единствено като утешителен. Крехката парламентарна коалиция и правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок направиха редица полезни неща, но и още толкова оставиха недовършени.

Днес сме изправени пред нов избор, без да е изпълнено нито едно от нашите предложения. Изборът ще се проведе при още по-трудна политическа обстановка. Бежанската криза, политическата нестабилност в съседни държави, престъпната руска окупация на Крим и части от Източна Украйна и руската пропагандна война срещу Европа и България, дадоха мощен тласък на прокремълските формации начело с БСП и ДПС. Единствената възможност за отстояване на националния идеал е сформиране на конституционно

мнозинство срещу новата червена вълна

Вярвам в общата кауза – заедно с ГЕРБ и трите малки реформаторски коалиции сме обречени да успеем. Да изтрием кремълската ръка от политическата карта на България.

С Евгени Михайлов избрахме да подкрепим Обединение ДОСТ защото заявени приоритети на Движение 22 септември намериха място в политическата платформа на новата формация:

1. Най-важните политически промени – свикване на ВНС, приемане на нова конституция и реформи в законодателството, са основни послания на коалицията.

2. ДОСТ поддържа категорично европейската и евроатлантическа принадлежност на България.

3. ДОСТ се обявява за безусловна защита на териториалната цялост и неделимостта на страната ни.

4. Обединението застава зад концепцията на модерния патриотизъм, който не се основава на омраза към другия, а на обич към отечеството – дом за всички български граждани с техния присъщ етнос и вероизповедание. Малцинствената и религиозната толерантност са общ национален принцип, а дискриминацията и опитите за насаждане на взаимна нетърпимост са престъпление. Утвърждаването на национална идентичност за сметка на етническото различие е чист нацизъм.

5. ДОСТ си поставя за цел да осъществи една от най-тежките задачи в историята на несвършващия извратен преход – да премахне сарайско-кремълския инструмент за олигархичното управление на българската политика.

Застанахме с лицата и биографиите си да вдъхнем смелост на огромно мнозинство наши сънародници. Да разберат, че не са сами в битката за освобождение от обръчите на

задушаващата змийска прегръдка,

известна с евфемизма “обръчи от фирми”. Обединени, да сложим край на господството на сарайския лидер, който “разпределя порциите в държавата”. Корупционното кремълско-ченгеджийско съдружие, окичено с емблемата “Доган-Пеевски”, е позор за страната ни и смъртоносна заплаха за успеха и мястото ни в обединена Европа.

Добре знам, че ще бъдем засипани с хули и обвинения от задграничните наемни работници на решетниковия институт, от онези, които вече започнаха пропагандна атака за излизане на България от НАТО, от хората, които са готови да си мажат ръчичките с пари от заробващи руски енергийни проекти. Обещавам ви – ще издържа!

Готов съм да поема всякакви атаки от прокремълски формации, но не приемам абсолютно никакви упреци от хора, наричащите себе си десни, които не направиха достатъчно за президентския избор на г-жа Цачева. С апел в електронните медии молих всички за максимална мобилизация и предупреждавах, че залогът е огромен, а уловената риба и събраните гъби предстои да се готвят по московска рецепта. В личен разговор съм убедил поне 20 души да гласуват. Колко души са били убедени от настоящите критикари показа крайният резултат. Г-н Местан призова гражданите да гласуват за г-жа Цачева и макар че получи високомерния отговор на г-н Борисов с думите за “непотърсената помощ”, симпатизантите на ДОСТ дадоха вота си за кандидата на ГЕРБ. За разлика от поддръжниците на ДПС, които категорично подкрепиха Радев. Не се впечатлявам и от критики на “десни” хора, които гласовито или мълчаливо подкрепяха путиновата кандидатура на Бокова, докато четирима души говорехме истината под ежедневния обстрел на червените медии. Не съм злопаметен, не се сърдя никому и отново призовавам всички демократично мислещи граждани този път да направят повече – това е нашият дълг към идеите, в които вярваме.

Предварително ще отговоря на два въпроса индуцирани от естествената човешка подозрителност на българските избиратели:

1. Вярвам на дадената дума от г-н Местан, че той не е подписвал декларация за сътрудничество на Държавна сигурност и не е писал доноси. Умишлено не коментирам въпросите за несъществуващото досие, регистрационното картонче и пр. В случай че истината се окаже друга, незабавно ще оттегля подкрепата си.

2. Получих изрични уверения от ръководителите на Обединение ДОСТ, че техните международни срещи са били единствено в интерес на всички български граждани, независимо от техния етнос, религия и местоживеене. Освен това, провокационната фабула за ердоганов слугинаж отчетливо кореспондира с многобройните информационни творения на споменатия московски решетников институт. И защо ли не се коментират техни срещи с дейци на други балкански страни, провеждани в рамките на политическата и парламентарната им компетентност?

Българският етническият мир

е резултат единствено на взаимно уважение и разбирателство. Той не е индустрия на политически заклинатели и криминални олигархични кръгове умело развивана за постигане на разединение и взаимна подозрителност. За да избегна възможните безобразни спекулации с миналите национално-освободителни борби ще си позволя отново да припомня забележителните думи на Васил Левски. – “Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било.” Да не ги забравяме.

Продължавам да вярвам в истината и силата на разума!