ВСС събира информация кои съдилища отсрочват дела

Информация за това кои съдилища ще отсрочват дела и за какъв период ще може да бъде намерена скоро на сайта на Висшия съдебен съвет. В момента част от съдилищата са обявили информацията на сайтовете си, а други – не и това затруднява адвокатите и гражданите.

Очаква се днес в кадровия орган да започнат да пристигат заповедите на председатели на съдилища, от които ще стане ясно дали въобще ще се отсрочват дела и за колко време. Същевременно възникна и проблем с достъпа до сайтовете на редица съдилища, като на много места той е затруднен от вчера.

На вчерашното си заседание Съдийската колегия препоръча на административните ръководители да отсрочат откритите съдебни заседания с до един месец заради случаите на коронавирус у нас. Наред с това бяха отправени и препоръки за предприемане на мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите.

„Лекс“ провери какво се случва в някои от големите съдилища в страната. Още вчера стана ясно, че във Върховния административен съд делата се отлагат с две седмици, а във Върховния касационен съд няма да има заповед на председателя за отсрочването им.

С един месец се отсрочват делата и в апелативния и районния съд в София, в Специализирания наказателен съд и в окръжния съд в Благоевград.

Апелативният съд във Велико Търново е взел решение да отсрочи делата с един месец. Окръжният съд в Габрово стори това още преди решението на СК на ВСС, а в ОС-Плевен е дадена възможност на съдебните състави да преценяват дали да отлагат делата. Именно в Плевен и Габрово бяха установени първите случаи на коронавирус.

Насрочените в открити съдебни заседания дела в Софийския градски съд се отсрочват до 20 март 2020 г.

В Апелативния специализиран наказателен съд, Административен съд-Монтана, както и в окръжния, и апелативния съд във Варна няма да има отлагане.

Същевременно в Административен съд София-град е дадена възможност на самите съдии да преценят дали да отлагат дела или да разглеждат. Информация за това кои състави ще отлагат дела може да бъде намерена на сайта на АССГ.

Дела няма да се отсрочват и в съдилищата в Бургаския апелативен район. Председателят на АС-Бургас Деница Вълкова каза за „Лекс“: „Няма обявен случай на вирусоносител в целия апелативен район и отлагането не е оправдано“. Тя подчерта, че децата в региона се връщат на училище и всички администрации работят. „Без да се знае кога ще има пик на епидемията, отсрочване не е оправдано, още повече, че то няма да става в присъствието на страните. А в районния и окръжния съд става дума за стотици дела“, посочи Вълкова.

В Пловдивския апелативен район тепърва предстои да бъде взето решение дали ще има отлагане на дела.

Същевременно във всички съдилища се предприемат мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите. В Бургас например са купени термометри за дистанционно измерване на температурата, такива има и в Габрово.

Навсякъде председателите на съдилища са разпоредили всички помещения и повърхности редовно да се дезинфекцират, да се проветряват периодично, осигуряват се маски и ръкавици, а на места служителите, които обслужват граждани, ще бъдат отделени с плексигласови плоскости.

Препоръчва се хората да стоят на разстояние от поне един метър, да се поддържа лична хигиена и да се избягва контакт с кашлящи хора. На много места се забранява достъпът на външни лица до помещенията на съда.

Наред с това всички съдилища препоръчват на гражданите справките по дела да извършват чрез интернет страницата на съда или по телефона. Не е ясно дали това е причината, но от вчера има затруднен достъп до сайтовете на съдилищата като някои от тях са и блокирани.