Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу империализма

„С нас Москва е в мир и бой, партия велика води, нашият победен строй“

Майката на революцията

Майката на революцията

Светослав Пинтев 

„Гласуват за Путин по същата причина, по която гласуват за Лукашенко в Белорусия, за Назарбаев в Казахстан, за Мадуро във Венецуела, а в СССР гласуваха на 

нерушимия блок на КПСС и безпартийните

 В авторитарните страни обичайната логика на изборите не работи. Гласуват за началството, защото е положено да гласуват за началството“, каза руският опозиционер Алексей Навални тази седмица. 
И в поставторитарните страни е така, особено при партиите с комунистическо минало, които искат и такова бъдеще. 
У нас царската приказка за чипа сякаш има съвсем реални измерения. Ще кажеш, че наистина са им слагали нещо в главите навремето. Някакъв чип от компютър „Правец“ ли, тенекиени петолъчки ли, това не знам…
Вървя си онзи ден 

по жълтите павета

 Гледам, че точно пред Бившия партиен дом се вихри шумен протест от двадесетина души, развели трибагреници. Български на този етап. Искат оставката на правителството, което по принцип не е лошо. Ала един мъж крещи с джихадистки екстаз по мегафона защо я искат, което  ме оставя с увиснало чене. Не искат оставка заради „Апартаментгейт“, мераците да се строи АЕЦ „Белене“ или заради безпримерното „цивилизоване“ на последния див плаж например, а защото властниците били 

слуги на американския империализъм

Много сериозна "причина", ако имаш ръждясал съветски чип в главата си.

Ако ръководството на цяла една партия го има, то е  съвсем естествено да се бори с американския империализъм, за да тържествува руския, как иначе. Но тук трябва да уточним, че те викат империализъм само на действията на янките, всяка руска агресия е освобождение и борба в името на поробения от враговете на Путин съответен народ. Като виден представител и изразител на копнежите народни е Николас Мадуро, да кажем. Във венецуелския случай.
Хрумва ми колко отива на днешните комунистически водачи онзи прочут лозунг, който беше опънат навремето в соц. птицекомбинат-гигант:
„Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу империализма.“

Сякаш още тогава са знаели 

кой и как ще бори днес световния империализъм

Актуален е също и този безсмъртен лозунг: „... Всеки буркан компот - юмрук в лицето на агресора“
По повод на тези още вълнуващи сърцето ми соц. умотворения „Дойче веле“ писа: 
„Готвачката ще може да управлява държавата, гласеше един от централните постулати на комунизма. Обаче готвачката не само не можеше да управлява държавата, но дори се отучи да готви.“ Мдааа, има такъв тънък момент.
Да се върнем на  „протеста“, където  една странна жена грабва мегафона и мигом всички се пренасяме 

в 50-те, най-много в 60-те

 Не се въздържах и изревах, че са си забравили съветските знамена, а българските изобщо не им трябват.  Тя ме изгледа диво и свирепо, както навярно партийните секретари са гледали разкаяни почитатели на западната музика или някой непрокопсаник чел тайно Фройд, но не ми отговори, явно е инструктирана така. После нададе невероятен

вой в мегафона 

Понесе се  артистична-истерична пропаганда в стил партийно събрание от времето на другаря Сталин. Другарката дори приклякаше и се надигаше за ефект.
 Има само две обяснения на това страховито представление, казах си. Първото е, че правителството само си организира такива нелепи протестиращи, за да отврати другите мераклии да протестират. 
Второто е, че ги изпращат кандидатите за властта. В такъв случай мозъците на тези, които симулират „революционна вълна“ са гладки като металните топки пред НДК. Нищо друго не може да е. 
Хората от кабинета обаче трудно могат да намерят такива автентични болшевишки динозаври, та трябва да е 

дело на мераклиите за властта

Техните фенове, т.нар. твърд електорат, явно е безвъзвратно на вълната на болшевизма, особено след като лидерката обяви тази генерална линия. Това личи най-добре тук, каквото и да говорят соц. депутатите по телевизиите.  А някои на площад „Независимост“ дори вярват в „идеите“, установи моя бърза анкета. И чакаме от тях да изберат читави депутати в Европейския парламент. 
 Затова сигурно Сергей Станишев пред Корнелия Нинова  изглежда като виден европейски хуманист и мислител. Какво говоря, пред нея Александър Лилов е европеец-гигант и мъдрец. Причината за това впечатление навярно се корени в малката подробност, че в първите години на прехода този лидер на партията се опитваше да отклони лодката на БСП далеч от подводните скали на идеологическото им мислене, а днес Корнелия Нинова е поела курс към средата на тези скали, които всъщност са 

остров от железобетон

 Сетих се пак за думите на руския журналист Александър Невзоров, които съм цитирал вече.  
 „В Руската федерация сега болезнено и силно липсва идеология. Какво е идеологията? Това е способ да направиш милионите тъпи хора свои единомишленици, свързвайки ги в някаква единна, 

магистрална тъпост

 Днес това е много трудно. Всеки желае да бъде тъп по своему”, констатира Невзоров и обяснява, че по тази причина в Русия налагат старата идеология.
При болшевишкото мислене в наши условия стоманеното единство на мнозинството срещу „врага“ не е мръднало или ерозирало за толкова години. Магистралната тъпост е фундамент, крепящ цели партии. Идеологията пак е тук, пак е същата.
В България никак не липсват желаещи организирано да вървят по тези магистрали, вярвайки, че „пред нас са блеснали житата“. 
Опитват се даже да ни внушат, че са милиони. По върховете на БСП някои дори вярват в това.  С тази вяра вървят уверено към тоталния си крах. По примера на Путин.
 Забеляза го даже Сергей Станишев, когато един партиен нож опря в кокала, в неговия собствен кокал.
  След като стана безпощадно ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова чрез публичното му зачеркване от листите или поне избутването му назад 

дава ясна заявка за отношението си към ПЕС

Партията на европейските социалисти, която той оглавява. И тук нещата не са само лични, те са продукт на отчетливата необолшевишка тенденция, на яростното разграничаване от всичко европейско, която Нинова последователно налага.  

Светъл пример е Кремъл

 Лидерът на ПЕС направи интересни забележки.
„В БСП силово се налагат еднолични решения", заяви в четвъртък лидерът на европейските социалисти, цитиран от БНР. Не може да бъде…
Шефката на БСП Корнелия Нинова пък каза публично, че според нея Станишев не трябва да е в листата на партията за предстоящите евроизбори. Нямало да бъде трагедия. Той отговори в „Панорама“ на БНТ, че не е трагедия даже, ако някой

лидер на БСП не попадне в парламента

 Нещата вървят натам, въпреки демонстрирания революционен ентусиазъм, другари.
„Тенденция, която се налага в партията за еднолични решения, които се налагат силово вместо да има диалог и обединяване“,  бяха точните думи на Станишев.
Той обърна внимание, че в момента няма дебат по важните за евроизборите теми. Защо да има, на тях не са им никак важни.
„Всичко  говори само за апартаменти. Когато има подозрение, че управляващите се облагодетелстват по този начин, това няма как да не предизвика възмущение, но има опасност темата за Европа  изобщо да изчезне от тази кампания, може да върви едно замерване с обвинения между различните участници, което в крайна сметка да отврати хората до тези избори“,  обясни той. 
 Като правилно забелязва, че 

това работи за управляващите

 Връщането към идеологията на БКП и КПСС в БСП е неизбежно, кой ще седне да ти мисли по-модерна. Още повече, че тя напълно върши работа за главната, илюстрирана от изрязаните от химна думички „с нас Москва е в мир и бой, партия велика води, нашият победен строй.“  
Дали червените не разчитат да има „бой“?
 Руският политолог Александър Морозов писа преди време, че „шегите“ на руския президент на тема ядрена война отразяват цялата руска външна политика, която е светъл пример за нашите последователи на човека от Кремъл . 
Морозов смята още, че  външната политика на Путин се състои в това да води  хаотична самоубийствена война във формат

„сам срещу целия свят“

Светът може само да наблюдава с изумление с каква скорост той води страната си към катастрофа“, констатира експертът.  
„Всичко това създава впечатление за пълно безумие, нямащо никакъв рационален смисъл“, казва още Морозов.
 Рейтингът на Путин пада не само вътре в страната, анкетите показват, че и в други страни за последните две години силно се е „съкратила“ представата за него като за силен лидер, смята Морозов. Не и в БСП.  Пуснете подобна анкета на „Позитано“ 20 и ще установите, че там той е бог. И е съвсем естествена тактиката всяка кокошка да е летяща крепост срещу империализма. До победен край.