ВВС: Урсула фон дер Лайен, Олена Зеленска и Алла Пугачова са сред 100-те жени на 2022 г.

Като колективен изразител на обществена воля са отличени иранските жени

Урсула фон дер Лайен, Олена Зеленска

Урсула фон дер Лайен, Олена Зеленска

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, първата дама на Украйна Олена Зеленска, руската певица Алла Пугачова – известна с активната си позиция срещу кремълския режим, са включени в „100-те жени на 2022 г.“ на Би Би Си.  В топ 100, като колективен изразител на обществена воля, са включени и иранските жени, които отрязаха косите си в знак на протест срещу убийството на младата Махса Амини и потисничеството на властта. Присъстват и световни знаменитости от киното и музиката като индийката Приянка Чопра и американката Били Айлиш.

Олена Зеленска е включена в списъка заради усилията й в защита на гражданските права – включително правата на жените, и битката й за истината по време на руската война срещу Украйна на фона на тиражираната от Кремъл дезинформация. Отбелязва се, че тя активно е контактувала с международни издания, за да научи светът истината. Тя е и първата съпруга на чуждестранен президент, която говори пред Конгреса на САЩ – с молба да бъде предоставено оръжие на страната й. Сега Олена Зеленска се занимава с програма за психологическа подкрепа на жени и деца, пострадали от войната. 

Урсула фон дер Лайен е представена като първата жена, която става председател на Европейската комисия. Отеблязва се работата й в кабинета на Ангела Меркел – тя е и първата жена в Германия, назначавана за министър на отбраната. Би Би Си посочва, че Урсула фон дер Лайен ръководи ЕС във време, когато общността е изправена пред пандемията от COVID-19, войната в Украйна, Брекзит.  Тя бе и движещата сила зад европейска директива за баланс между половете в ръководствата на компаниите.

Алла Пугачова е отличена за гражданската й позиция. Посочва се, че тя няколко пъти е изразявала несъгласия с руското правителство и осъди руската инвазия в Украйна. Пугачова напусна Русия след  започването на пълномащабната война срещу съседната страна. Когато Кремъл обяви съпруга ѝ Максим Галкин за „чуждестранен агент“, Пугачова се обърна към правителството с искане да включи и нея в този списък.

Превод Faktor.bg